Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele principalilor candidați la prezidențiale care sunt luați în calcul de PSD și PNL pentru o alianță.

Numele vehiculate de până acum sunt președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar și Eduard Hellvig, care ar fi susținut din postura de independent.

Mircea Geoană, al patrulea nume care trebuie luat în calcul

„Toți trei sunt niște candidați foarte solizi. L-aș mai adăuga aici și pe Mircea Geoană care ar fi tot independent. Deci de data aceasta România chiar are de unde alege în funcția de președinte. Sigur, sunt multe calcule politice, sunt și sondaje.

Important este ce crede publicul, să vedem cum va fi primită această comasare a alegerilor, nu știm care este opinia publică despre comasare”, a explicat Chirieac la România TV, duminică seara.

Nu au apărut încă sondajele de după decizia comasării

„Nu știm deocamdată opinia publică despre lista comună la europarlamentare [a PSD și PNL]. Nu știm care este opinia publică în legătură cu devansarea semnificativă a alegerilor locale.

Nu știm opinia publică privind această restrângere a economiei, căci este evidentă. S-a constatat încă din luna decembrie a anului trecut, taxele și impozitele mărite au avut drept consecință o micșorare economică din nefericire. Așadar, sunt foarte multe necunoscute și deocamdată ecuația este atât de neliniară încât nu putem spune cine va fi”, a adăugat el.

Prima șansă o au Ciolacu și Ciucă

„Așa cum stăm acum, prima șansă o au președinții celor două partide politice [mari]. Cu independentul e greu. Partidele politice înseamnă structuri, înseamnă oameni, înseamnă primari, înseamnă președinți de Consilii Județene. Toți aceștia nu pot lupta pentru un independent venit acum. Structura de partid este extrem de importantă. Nu doar la noi.

Deci primii doi, Ciolacu și Ciucă, cred că au prima șansă ca unul dintre ei să fie nominalizat pentru susținerea, după cum înțeleg, atât a PSD, cât și a PNL, drept candidat la președinția României”, a conchis analistul.