Jurnalistul Val Vâlcu a invitat-o la DC News TV pe directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu.

Vâlcu a dat exemplul unui brad pe care vrea să îl scoată la primăvară din casă și a întrebat dacă poate face acest lucru de la 1 martie sau să mai aștepte.

Iarna și-a dat ultima suflare în martie și aprilie în ultimii ani

„Dacă nu l-ați scos până acum, mai bine mai așteptați până în aprilie. Anii trecuți ne-au arătat că iernile acestea foarte blânde au o tendință de a se prelungi până la jumătatea primăverii. Fenomene de scurtă durată, dar cu aspect de iarnă, mai pot apărea în luna martie și prima parte a lunii aprilie.

Să ne amintim că anul trecut am avut cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023 în data de 5 aprilie. A afectat partea de Nord și Centru a Moldovei, au fost atunci emise două coduri roșii. Repet, cel puțin pentru acea parte a țării a fost cel mai sever eveniment al sezonului rece”, a explicat Florinela Georgescu.

Cu toate acestea, per ansamblu temperaturile sunt mult prea ridicate

„Vedeți, nici nu îi mai spunem iarnă, îi spunem sezon rece. La fel, în urmă cu doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie, au fost singurele ninsori din acel sezon. Așadar, iarna aceasta care calendaristic vorbind se încheie într-o săptămână mai poate aduce unele subiecte.

Spun aproape din precauție, pentru că foarte posibil ca iarna, cu contribuția decisivă a lunii februarie din punct de vedere termic, să se încheie ca fiind în topul celor mai calde din istorie”, a conchis ea.