În agitata săptămână în care principalele partide politice din România au anunțat comasarea localelor cu europarlamentare și liste comune pentru Parlamentul European apare o informație și mai interesantă. Pe surse, Klaus Iohannis ar urma să fie propus ca secretar-general al NATO.

Deși Mark Rutte este sprijinit de președintele SUA, apare ipoteza Klaus Iohannis

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat la o televiziune de știri despre această ipoteză ca președintele României să devină șef NATO în ciuda sprijinului masiv pe care îl are olandezul Mark Rutte.

„Important este că Joe Biden îl sprijină pe Mark Rutte. Anunțul făcut de Cotroceni, de București în acest sens poate fi surprinzător, dar îmi imaginez că această candidatură nu a fost făcută ca și cum ai trage un bilet la loterie. Înțeleg că totuși te bazezi pe ceva, nu te arunci pe orice funcție internațională care iese la iveală.

Poate că partenerii europeni doresc lucrul acesta. Deși, atenție, președintele civil al NATO – secretarul general cum se numește – e un european. Șeful militar este un american. Așa s-au așezat lucrurile până acum. Să vedem pe ce bază a făcut Bucureștiul această propunere. Să faci o propunere la acest nivel în neant nu este în regulă, așa mă gândesc că e ceva la mijloc – ceva ce nu am aflat încă”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

Nu poți viza orice funcție internațională doar de dragul de a fi ceva

„Rezultă că vizezi orice funcție internațională iese la interval, ceea ce iarăși nu este în regulă. La NATO vorbim de alianță politico-militară, iar la Uniunea Europeană e altă organizație. Dacă iese ceva (n.r., un post) la ONU te duci și la ONU? Nu, ai calități doar pentru una dintre organizații.

Deci după ce era bătut în cuie Mark Rutte, și-a anunțat Cotroceniul candidatura. Îmi imaginez că totuși președintele Klaus Iohannis se bazează pe ceva”, a conchis analistul.