În urma anunțului făcut de liderii PSD și PNL, care au declarat că vor forma o alianță guvernamentală după alegerile parlamentare din 2024, scena politică românească se confruntă cu o nouă realitate.
Cum se va reflecta această alianță în preferințele electoratului și ce șanse au celelalte forțe politice să se impună în fața blocului PSD-PNL? Profesorul Bogdan Teodorescu, a oferit o perspectivă asupra acestor întrebări în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, Ce se întâmplă, de la DC News TV.

Patru contracandidați s-au transformat în trei

“Până la această alianță aveai patru blocuri care se băteau unul cu altul: PSD, PNL, AUR, USR. Las la o parte ungurii care, mă rog, au și ei rolul lor, dar mai separat, respectiv partidul doamnei Șoșoacă. Așadar aveai patru blocuri.” a explicat profesorul Bogdan Teodorescu.

Cum s-au schimbat regulile jocului odată cu alianța

“În momentul de față, două blocuri s-au unit și-ți spun: «Domne’, noi nu ne mai certăm». În același timp, celelalte două blocuri probabil nu se vor uni niciodată. Și comparația se va face între blocul AUR de 20-22% și 40% (PSD-PNL); respectiv blocul USR de 14-15% și 40%.
Evident că undeva apare teoria votului util. Omul spune «mie nu-mi plac nici unii, nici alții foarte tare, dar ăștia pare că vor guverna, că totuși la 40% cam ei sunt». Așa că eu, nehotărât, probabil înclin spre ei decât înclin spre cel cu 20%.” a continuat analistul politic.
“Dacă eu aveam varianta 30%, 23%, 19%, 14%, puteam să mă întreb cine cu cine se aliază. Acum știu cine cu cine-s aliază, fiindcă tocmai ne-au anunțat cine cu cine se aliază.” a concluzionat Bogdan Teodorescu.