Șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, Prof. Univ. Dr. Victor Costache, a oferit un interviu exclusiv pentru DC Media Group.

În România, copiii ar avea mai multe șanse dacă diagnosticul ar fi mai rapid

„E important ca aceste operații să aibă loc cât mai repede după naștere? Sunt depistate problemele la timp, rețeaua e pregătită?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Din păcate, în România de cele mai multe ori diagnosticul este mai tardiv. În Europa Occidentală, acești copii sunt în marea majoritate diagnosticați la naștere sau în imediata perioadei de după naștere. Din cauza lipsei cardiologilor pediatrici, nu toți copiii care se nasc în România ajung să aibă o ecografie cardiacă imediat după naștere.

Realizarea acestui gest care pare fi atât de simplu, dar este atât de complicat și complex, adică a unei ecografii cardiace imediat după naștere ar permite diagnosticarea precoce a mai multor copilași și salvarea mai multor vieți”, a explicat

Cât de mică este o inimă de copil

În continuarea discuției, Val Vâlcu a întrebat despre mărimea inimii unui copil. Prof. Univ. Dr. Victor Costache a răspuns: „Variază, deoarece operăm copii de la câteva luni până la majorat. Cea mai mică inimă este jumătate din pumnul unui adult”.