Nu trebuie să fi prins Revoluția ca adolescent pentru a ști că nu totul era lapte și miere în regimul comunist care a dăinuit în România peste 40 de ani.

Tinerii care au norocul de a se fi născut în democrație se pot informa cu ușurință despre acea perioadă neagră a Europei de Est, existând nenumărate resurse.

Printre aceste resurse se numără și părinții și bunicii noștri, însă în unele cazuri nostalgia schimbă perspectiva asupra lucrurilor. Este și cazul comunismului, iar următoarele declarații dintr-un reportaj DC News TV arată exact ceea ce vrem să subliniem.

Era mai bine înainte!

„Mai bine a fost înainte – de zece ori, de douăzeci de ori – decât ce este acum. Acum nu mai știi acum de azi pe mâine ce face, ce drege, ce pățim, ce nu pățim, ce mâncăm, ce nu mâncăm. E balamuc.

Avem 50 de blocuri fără căldură, fără apă caldă. Asta nu se spune? Păi cum, era înainte așa ceva? Era mai puțină, dar totuși era. Acum e vai de capul lor, la unii este mai bine. Așa este”, a explicat un bărbat intervievat în București de colegii noștri.

„Clasa politică? E proastă, de la A la Z, asta e politica de acum. Asta nu e politică, e bătaie de joc”, a conchis el.

Posibilele explicații pentru care oamenii încă-i duc dorul lui Ceaușescu

Lipsa gândirii critice este un posibil factor, fără a vrea să jignim pe nimeni. Mulți istorici spun că acest lucru nu a fost cultivat în comunism tocmai cu scopul de a nu-i lăsa pe oameni să-și pună întrebări despre regim. Reamintim că mulți încă nu sunt conștienți de represiunea, cenzura, lipsurile și crimele care au avut loc în perioada comunistă ori le minimizează în comparație cu problemele actuale.

Cum mai sus ni se spune că „nu știm ce mâncăm, ce nu mâncăm”, este clar că sentimentul se naște dintr-o supărare actuală.

Când ți-e dor de tinerețe și putere

Alții își amintesc cu plăcere de anii tinereții lor, când erau mai sănătoși, mai activi și mai optimiști. Cum acești ani s-au suprapus cu perioada de dinainte de 1989, oamenii asociază aceste sentimente cu regimul politic de atunci, ignorând vrând, nevrând aspectele negative.

Nici viața de acum nu e tocmai roz

Dintre cei nostalgici după regimul comunism, unii sunt nemulțumiți de nivelul de trai, de corupția, de inegalitatea, de criza economică și de lipsa de perspective din prezent. Astfel, aceștia își exprimă dorința de schimbare prin comparație cu trecutul. În citatul de mai sus, se vede cum se spune despre căldură că „era mai puțină, dar totuși era”.

Atenție! Nimic nu se poate generaliza

Aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care pot explica nostalgia pentru comunism a românilor, dar nu sunt singurii. Fiecare persoană are propria sa perspectivă și experiență și fără discuție nu se poate generaliza pentru toată populația. Vedem cum unele supărări sunt valide, cum ar fi problemele cu termia din București, dar și incompetența crasă a clasei politice actuale.