Prof. Univ. Dr. Victor Costache, medic primar Chirurgie cardiovasculară și Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR a oferit un interviu exclusiv pentru DC News și DC Medical, marți, 20 februarie 2024.
Evenimentul a fost organizat de SANADOR și Fundația Mereu Aproape, aducând laolaltă copiii cu inimi salvate prin programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic SANADOR şi echipa de medici SANADOR.
„De ce sunt atât de dificile intervențiile cardiace pentru copii? Ce ne lipsește: infrastructura, specialiștii, fondurile?”, a fost întrebarea adresată de Val Vâlcu.
„Chirurgia cardiovasculară pediatrică este una dintre cele mai complexe specialități medicale și aș spune că este o specialitate medico-chirurgicală. Contează foarte mult în această specialitate modul în care este tratat per ansamblu micuțul pacient. Aici chirurgul nu este un erou singuratic care evoluează în sala de operație, ci este doar membrul unei echipe multidisciplinare foarte puternice.
Fără o cardiologie pediatrică, fără o anestezie specializată în chirurgia cardiovasculară pediatrică și o terapie intensivă, de asemenea tot ce înseamnă gestionarea circulației extracorporale, ajungând până la asistentele medicale de la ATI, dar și de la secția unde va fi gestionat post-operator cazul, deci fără tot acest ecosistem medico-chirurgical, programul nu poate avea loc, nu poate continua în siguranță”, a explicat Prof. Univ. Dr. Costache.