Europenii nu știu ce înseamnă război. SUA și UK au ajutat rapid Ucraina, trezind și restul Vestului

Oana Stănciulescu prezintă noua emisiune #Rezist de la DC News TV. În prima ediție, invitatul de onoare al acesteia a fost redactorul-șef al DefenseRomania.ro, Tudor Curtifan.

În introducerea noului show de la DC News TV, Oana Stănciulescu a vorbit despre pasivitatea de care au dat dovadă europenii la momentul invaziei Rusiei în Ucraina. Astfel, aceasta a spus că de la nemți până la spanioli, de la francezi până la italieni, țările Occidentale cu greu s-au trezit să ajute țara invadată la 24 februarie 2022.

Statele Unite și Marea Britanie nu au stat pe gânduri

„Trebuie să spunem că de la început două țări s-au mișcat foarte repede și au înțeles foarte repede ce înseamnă: Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Ele au reacționat înaintea Germaniei, Franței. Au fost un sprijin și poate că au dat un semnal la care s-au alăturat și celelalte țări, și Uniunea Europeană.

Este de înțeles poate de ce a fost această derută. Noi, europenii, trăim într-o lume civilizată și democratică, într-un confort. Noi nu știm ce înseamnă război. Ne gândim aici la un francez, la un englez, la un german sau italian sau spaniol. Acesta trăiește zi de zi, în mod liber, cum dorește, într-o lume în care decide cum își face soarta și poate nu a înțeles exact ce se întâmplă”, a explicat Oana Stănciulescu la #Rezist.

Cu greu s-a înțeles că Putin nu se oprește în Ucraina

„Ei au zis că e un război undeva, o țară autocrată, dictatorială încearcă să schimbe ordinea lumii. Dar mi se pare că liderii politici – deși au surprins Rusia prin solidaritatea de care până la urmă au dat dovadă – dacă te uiți la fiecare țară în parte, cum ar fi Germania, cea mai importantă economie a Europeni, s-au mișcat mult mai încet decât ar fi trebuit dacă ar fi înțeles că lui Putin nici prin cap nu i-a trecut să piardă un război.

Acest război face parte dintr-un plan mai amplu așa cum reiese din ultimele luni din toate declarațiile și interviurile pe care le-a dat. Nu e un simplu război pentru Putin, e mult mai mult”, a conchis jurnalista.