Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a susținut o conferință de presă astăzi, 15 februarie 2024, în care a abordat mai multe aspecte ale economiei de la noi.

Nu s-a sărit calul cu creșterea economică

„Am făcut o comparație cu alte trei țări cu care ne putem compara din punct de vedere al cadrului de politică monetară: Cehia, Polonia, Ungaria. Din punct de vedere al creșterii economice, nu am sărit ca să zic așa calul cu o creștere economică peste Ungaria. A fost destul de ridicată, dar am evitat recesiunea.

Politica monetară o calibrăm de așa manieră încât împreună cu Guvernul să evităm intrarea economiei în recesiune. Avem o problemă fiscală grea, deficite gemene, dintre cele patru țări România are situația fiscală cea mai dificilă. O recesiune face această situație și mai grea, greu de controlat și de administrat”, a explicat el.

Răspuns pentru cei care acuză BNR de tipărirea banilor

„La cursul de schimb, a mai spus BNR de câteva ori încă din 2021: cu război la graniță, cu criză energetică masivă, cu efecte după pandemie… asta ne mai trebuia, să fi lăsat cursul să zburde.”

„Acum răspundem la mai multe solicitări, mai ales din partea unor partide politice, care ne spun «Atenție, nu printați money». În sfârșit, ideea cu tipărirea banilor e generică. Noi avem o abordare mult mai complexă asupra acestui lucru”, a conchis guvernatorul BNR.