Într-un moment crucial pentru implementarea energiei regenerabile în România, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a dezvăluit într-un interviu pentru DC News că procesul de avizare pentru primii 9500 de beneficiari de panouri fotovoltaice a început. Acestă decizie vine în urma unei lungi perioade de blocaj, iar începând cu 1 februarie, aceștia vor putea demara instalarea acestor sisteme. Cu bugetul alocat pentru luna ianuarie, AFM speră să aprobe și alți beneficiari în următoarele săptămâni, pregătindu-se să accelereze procesul odată cu aprobarea finală a bugetului de către Guvern.

“Chiar când noi stăm de vorbă, astăzi, la ora 12:00 a început comitetul de avizare în cadrul Administrație Fondului pentru Mediu, unde vom aproba primii 9500 de beneficiari de panouri fotovoltaice.” a transmis  Laurențiu Neculaescu.

“Deci, informație de primă mână, primii 9500 de beneficiari care au fost înscriși și selectați anul trecut și care au fost blocați de instanță în septembrie intră la instalare. Practic de la 1 februarie” a subliniat Bogdan Chirieac.

 “Da, începând de astăzi. În cursul zilei de astăzi, v-am spus, comitetul de avizare este în derulare în momentul acesta, probabil într-o oră două vor finaliza toate punctele de pe ordinea de zi și vom publica lista primilor 9500 de persoane fizice, încă o dată vorbim de 9500 de persoane, pentru că atât ne permite anvelopa bugetară pentru luna ianuarie. Cel mai probabil vineri cred că este 1 februarie, cred. Cel mai probabil, în primele zile din luna februarie vom aproba din nou listă cu cât ne permite legea bugetului de stat, adică 2 pe 12 din bugetul anterior. Vom vedea câte persoane fizice, câte sisteme intră la finanțare și probabil până la sfârșitul săptămânii vom publica și cea de-a 2-a listă, urmând ca, sper eu, săptămâna viitoare să trimitem bugetul Administrației Fondului pentru Mediu în avizarea interministerială și imediat după ce se publică hotărârea de Guvern cu aprobarea bugetului să publicăm toți cei 50-60.000 câți vor fi la momentul acela, aprobați de către instalatori și validați.” a explicat  Laurențiu Neculaescu.