Într-un interviu acordat recent DC News, Alexandru Dincovici, director executiv al AOAR, evidențiază necesitatea unei strategii investiționale axate pe sectoarele capabile să genereze valoare pe termen lung pentru economie. Directorul subliniază că, în ciuda importanței IT-ului, problema majoră nu este în acest domeniu, ci în capacitatea de a dezvolta și proteja intern produse cu valoare adăugată. În acest sens, el argumentează că România ar trebui să se orienteze către inovație și dezvoltare internă, în loc să se limiteze doar la furnizarea de forță de muncă pentru companiile străine.

“Dacă statul favorizează un domeniu, sunt motoarele de dezvoltare sau își propune politici economice să stimuleze un anumit sector, cum a fost cazul IT-ului. În momentul acela exista posibilitatea ca IT-iștii să emigreze. Între timp s-au prins firmele din Occident că pot să lucreze de la distanță, n-au nevoie să-i plătească un salariu ca la Berlin, dacă el poate lucra la Cluj și evident, e mai bine plătit decât în am putea s-o facem noi, mediu de afaceri din România, dar nu la nivelul muncitorului în IT din Germania. Și atunci, acuma poate că n-ar mai fi necesare astăzi, acele facilități, dar la momentul lor au avut sens.” a transmis Val Vâlcu.

“Au avut sens, dar și aici e e discutabil din nou, pentru că e foarte greu să îți dai seama ce efecte va avea o anumită măsură la un moment dat și vedem că până la urmă fiecare domeniu are meritul lui și dacă ar trebui să investim în ceva, ar trebui să investim în niște domenii care pot aduce valoare și pe care mergem pe termen lung pentru economie. Ori în IT problema nu cred că era nici la momentul respectiv și nici acum, atât de mare problema, cum spunem noi, nu de IT, ci de IP, mai degrabă. Dacă vrem ca România să producă plus valoare, atunci ar trebui să poată să facă acest lucru aici, asta înseamnă că n-ar trebui să putem furniza doar forță de muncă pentru companii din afară, care vor să plătească, poate angajați mai ieftin, să plătească angajați valoroși ci ar trebui să putem dezvolta intern produse, care să poată să fie la rândul lor protejate.” a răspuns Alexandru Dincovici.