Într-un interviu recent acordat DC News, Tudorel Toader, rector și profesor universitar, fost ministru al justiției, a subliniat că sistemul judiciar din România este disfuncțional, identificând în primul rând problemele legate de calitatea legilor. Rectorul identifică trei aspecte cheie ce contribuie la disfuncționalitatea sistemului: calitatea legilor în sine, calitatea legiuitorului și, nu în ultimul rând, calitatea celor care interpretează și aplică legea, precum procurorii și judecătorii.

“Domnule ministru, deci spuneți că fundamental justiția este nefuncțională în primul rând, fiindcă legile sunt necorespunzătoare? Până la urmă codul penal e un mănunchi de legi.”a adus în discutie Bogdan Chirieac.

“Da, și să nu uităm, codul penal e cea mai importantă lege din România, pentru că acolo-i chestiunea aceea cu pedepsele, cu sancțiunile, de care la fiecare română îi e teamă. Și atunci sunt trei motive pentru care legea nu este funcțională și justiția nu este cea pe care ne-o dorim. Adică legea, calitatea legii, legiuitorul, emitentul legii, calitatea lui. Și să nu uităm calitatea celui care interpretează și aplică legea, procurorul judecător. N-are rost să reluăm o discuție care în mintea mea nici nu încăpea așa ceva ca un judecător să aibă nu știu ce conivențe cu inculpatul cu droguri pe care îl judecă, cu milioane de euro pe care nu le justifică. Păi și atunci ce încredere să ai în justiție când vezi un a astfel de judecător?” a răspuns Tudorel Toader.