Într-un interviu recent acordat ȘtiriDiasporala, DC News, Steve Bonica, un roman stabilit în Statele Unite, a dezvăluit impactul profund al istoriei familiale asupra vieții sale. Acesta a vorbit despre hărțuirea și stigmatizarea de care a avut parte din cauza refuzurilor bunicului său, pastor protestant, de a colabora cu Securitatea. Prin povestea sa, Steve Bonica aduce în lumină aspecte tulburătoare din trecutul comunist al României, evidențiind consecințele ce l-au marcat.

“Dar se tot vorbea că persoanele care aveau rude în străinătate erau des filate de Securitate, ați simțit vreodată sunteți urmăriți, că sunteți verificați?” a întrebat Bogdan Bolojan.

“Da, la noi nu a fost doar faptul că am avut rudenii în Statele Unite. Motivul pentru care verișorii mei au fugit a fost de fapt, să zic așa, hărțuiala pe care au simțit-o și ei datorită bunicului nostru comun, tatăl mamei mele fiind pastor protestant și a refuzat în repetate rânduri să fie colaborator al Securității. Și atunci refuzurile lui, activitatea lui bineînțeles că au avut efecte și asupra celorlalți membri ai familiei. Eu am simțit să zic așa hărțuială și un tratament incorect încă de când eram în școala generală, datorită bunicului meu și datorită rudeniilor în America eram numit capitalistul, eram numit americanu, eram numit trădătorul de țară. Fel și fel, desigur, nu mă ajuta ca să îmi păstrez relațiile cu colegii ca și prieteni.” a răspuns Steve Bonica.