Într-un interviu recent acordat DCNews, Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a adus în discuție schimbările ce vor avea loc în sistemul de pensii din România. Cu privire la temeri privind o posibilă scădere a pensiilor, Ministra a subliniat că, în urma recalculării programate pentru septembrie 2024, nici o pensie nu va înregistra o diminuare. Punctul de pensie va cunoaște o creștere, ajungând la 2.031 lei, iar valorile punctelor de referință vor fi, de asemenea, revizuite în sus. Implementarea acestor modificări va începe în ianuarie 2023, urmând ca pensionarii să beneficieze de recalculare efectivă în perioada mai-iunie 2024.

“Este clar că pensiile tuturor românilor vor crește datorită majorării din ianuarie, care va pro-produce atât o creștere a punctului de pensie, cât și o creștere a valoarii punctului de referință. Deci toate pensiile vor crește. Acum avem 1.785 lei, punctul de pensie va fi anul viitor 2.031 lei, dar pe lângă asta, iar acum avem BPR-ul 71 lei va fi 81 lei de anul viitor, dar pe lângă asta este foarte important ca românii să știe că în septembrie, ca urmare a recalculării, nici o pensie nu va scădea.” a declarat Ministra Muncii.

“A fost și discuția asta că vor fi categorii la care pensiile o să scadă, deci nu vor scădea.” a intrebat Răzvan Dumitrescu.

“Este foarte important ca românii să știe că am prevăzut în noua alegere că pentru toate pensiile se va menține cuantumul cel mai favorabil.” a răspuns Simona Bucura-Oprescu

“Deci exclus ca vreo pensie aflată în plată să fie mai mică de la 01/01/2024 încolo.” a subliniat jurnalistul.

“Nici o pensie nu va scădea. În urma recalculării, absolut toate pensiile vor crește, fiindcă de la 1 ianuarie pensiile vor crește datortă majorării prevăzută la articolul 84 din lege, iar ulterior noi acum suntem în procesul în care scrie normele pentru noua legea pensiilor. Apoi vom avea o procedură prin care vom selecta un furnizor care va crea un soft, soft de aplicare al legii 360 pe 2023, apoi pe colegii de la Casele teritoriale de Pensii și la de la Casa Națională de Pensii Publice îi vom instrui cu privire la legea, normele de aplicare și softul de aplicare a noii legi, după care va începe recalcularea efectivă. În perioada de recalculare efectivă este important să se știe că în perioada ianuarie-august 2024 pensionarii vor ieși la pensie pe actuala lege. Noi estimăm că luna mai-iunie anul viitor, vor începe să primească noile decizii prin care se recalculează pensiile pentru cei care sunt în plată. Iar la momentul septembrie 2024 tot procesul de recalculare va fi finalizat și pensionarii își vor primi noile taloane de pensii”. a explicat Ministra.