Într-un interviu exclusiv acordat emisiunii “Ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu la DCNews, Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, discută despre noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare săptămâna trecută. Începând cu 1 ianuarie, românii vor resimți impactul al acestei legi, odată cu o creștere pensiilor cu 13,8%. Ministra a subliniat importanța noii legi, evidențiind faptul că majorările vor avea loc în fiecare ianuarie conform prevederilor legii, eliminând astfel incertitudinea legată de deciziile politice anterioare.

“Avem legea pensiilor și sunt foarte multe întrebări. În primul rând, vreau să vă întreb de când intră în vigoare exact, adică de când se aplică ceea ce a trecut și a fost promulgat.” a întrebat Răzvan Dumitrescu

“Da, legea pensiilor este în vigoare acum, fiindcă a apărut săptămâna trecută în Monitorul Oficial deja, iar acum o avem în vigoare. Este legea 360 pe 2023, iar această lege va produce efecte, sigur, în mod practic, începând cu 1 ianuarie. Acum suntem în perioada în care noi, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, împreună cu colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice scriem normele de aplicare, iar începând cu 1 ianuarie, sigur, vom avea primul element important pentru români, și anume majorarea cu 13,8% a pensiilor, ceea ce înseamnă că toate pensiile românilor vor crește.” a explicat Simona Bucura-Oprescu.

“Asta e o majorare medie pe total pensii ale românilor. Înțeleg sau e majorare, aceea cu indexarea inflației?” a subliniat jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

“Este majorarea, majorarea prevăzută de lege pe care o avem în aplicare acum. În legea 263 pe 2010 aveam prevăzut același mecanism de majorare cu rata inflației din anul precedent, plus jumătate, 50% din câștigul real salarial mediu brut și aceasta se numește formula elvețiană. Așa îi spun specialiștii acestei formule. Și în actuala lege a pensiilor am menținut formulat de majorare, dar elementul de noutate, noua lege a pensiilor este acela că românii vor găsi la articolul 84 din lege faptul că în fiecare an, în luna ianuarie se vor produce aceste majorări. Acesta este un element de noutate important pentru români, fiindcă au fost ani în care legea a fost aplicatăși pensiile au fost majorate și au fost ani, de exemplu perioada între 2009 și 2013 când pensiile au fost înghețate sau au fost ani în care pensiile au fost majorate în septembrie, de exemplu. Acum este important atât pentru claritatea legii, dar mai ales pentru efectele asupra vieții românilor că nu mai este o decizie care se ia doar la nivel politic sau la nivel guvernamental. Este o decizie pe care o avem deja statuată în lege, că în luna ianuarie trebuie să aplicăm această majorare.” a explicat Ministra Muncii.