Într-un interviu recent acordat DCNews, senatorul PSD Daniel Zamfir a abordat tema plafonării prețurilor la energie până la data de 31 martie 2025, conform legislației în vigoare. Daniel Zamfir a evidențiat necesitatea deschiderii unor capacități pe gaz, cum ar fi centrala de la Iernut, pentru a asigura o energie stabilă și echilibrul sistemului energetic național. Senatorul a așteaptă cu încredere deschiderea altor centrale pe gaz în următorii ani pentru a compensa închiderea capacităților pe cărbune.

“Pentru că vorbesc despre plafonare la 31/03/2025 potrivit legislației, ar trebui să expire această măsură, să revenim la piața liberă. Ce trebuie făcut anul viitor pentru a nu avea turbulențe din nou, așa cum s-a mai întâmplat.” a întrebat Mihai Ciobanu.

“Deci, din punct de vedere al prețului, prețul și anul viitor va fi stabil, cum ați spus dvs. plafonarea încetează la 31/03/2025 deci to anul 2024, toți cetățenii României și companiile să fie liniștite că prețul la energie rămâne același. Sigur, cum bine spuneți, noi în timpul ăsta trebuie să și facem lucruri. Eu l-am auzit pe ministrul Burduja despre intențiile pe care le are și vreau să vă spun că aștept cu mare încredere să și facă ceea ce spune, pentru că predecesoru domniei sale și vă aduceți aminte, nu o dată, de fiecare dată când m-ați invitat la DCNews și la toate conferințele pe care le-ați avut în material de energie, eu am criticat vehement atitudinea ministrului Popescu, care, cel puțin atunci când a întocmit PNRR, a avut o abordare care a fost complet împotriva interesului României. Acolo, din păcate, a decis domnia sa de la sine putere să închidă capacități pe cărbune, capacități care produc energie electrică în bandă, atât de necesară pentru echilibru sistemul ergetic național si să nu deschidă, să nu pună altceva în loc.” a explicat Daniel Zamfir.

“Sigur, acum suntem în situația în care înțeleg de la ministrul energiei că anul viitor se va deschide central de la Iernut, în sfârșit vom avea o capacitate pe gaz, adică energie în bandă, ceea ce avem mare nevoie. De asemenea, sper ca în 2025, cu o întârziere de 2 ani de zile, să se termine alte două centrale pe gaz, e vorba de Ișagnița și Rovinari, deci vom avea să zic această posibilitate de a suplini capacitățile pe cărbune pe care le-am închis.” a conchis senatorul.