În exclusivitate pentru emisiunea “Totul despre bani” de pe DCNews, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a analizat cu atenție provocările sezonului de iarnă în industria alimentară. Afirmând că dorința generală este de a avea produse românești pe masă, Sorin Minea a respins ideea unei dublări a prețurilor la carne de porc, considerând-o imposibilă și utopică într-un context de consum redus. Cu privire la perioada sărbătorilor, el a exclus o explozie a prețurilor, dar a subliniat posibilitatea unei direcționări a consumatorilor către piața neagră.


“Domnule președinte, suntem în pragul iernii, oamenii deja se gândesc ce vor pune pe masă de Crăciun, pe masă de Revelion, la ce ne putem aștepta în privința prețurilor și ofertei de produse românești? pentru că toți spunem că vrem produse românești pe masă.” a întrebat Mihai Ciobanu.

“În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla, vă spun că nu se poate, chestia asta este imposibilă. Am văzut și niște prețuri afirmate de unii, mi-am făcut cruce. O creștere a prețurilor în clipa în care consumul este mic, este utopică, din moment ce ai vândut puțin încerci să faci un discount, cum îl faci e treaba ta, pentru a vinde ceva măcar în perioada.” a răspuns Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

“Deci o explozie a prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere este exclusă, dar o direcționare a consumatorului în altă zonă este foarte ușor de realizat, pentru că România așa cum a spus și primul ministru de altfel, se bucură de o piatră neagră, cred că suntem pe primul loc în chestia asta, cel care profită de anunțurile de creștere a prețurilor, explozia prețurilor este cel de pe piața neagră, el care nu plătește impozit, nu plătește TVA, nu nimic, scumpește pentru că “n-ați auzit că se măresc prețurile?” Este complet absurd, chestia de produse românești și eu sunt român și eu prefer să mănânc unele produse românești, recunosc că nu toate, dar unele românești nu e chestia de patriotism, este o chestie de obișnuință și de gust, dar pe toate statisticile pe care le-am văzut, englezii au făcut acum câțiva ani de zile la prima statistică de genul ăsta, declarativ fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară.” a mai adăugat acesta.

lnterviul poate fi urmărit integral pe DCNews și DCNewsTV.