În cadrul emisiunii “Culisele Justiției” de pe DCNews, judecătorul Cezar Filip aduce în atenție o problemă persistentă din sistemul judiciar, evidențiind blocajul generat de lipsa de personal în instanțe și consecințele grave asupra duratei proceselor judiciare într-un interviu acordat Laurei Duță.

Care este situația acum, domnule judecător, în instanță? Eu știu că există un blocaj în sensul că nu sunt atât de mulți magistrați în instanțele din țara noastră, pe cât ar fi nevoie pentru numărul de cauze existente. Am avut cazuri noi pe care le-am adus în atenția mass-mediei, iar unii magistrați au acumulat zeci sau sute de dosare. Astfel, s-a ajuns în situația în care fiecare dosar necesită un timp considerabil pentru dezbatere, ținute, iar după pronunțarea deciziei, și pentru motivare. Ce se întâmplă acum în instanțe, care este situația? Știu că au plecat mulți din sistem.” a întrebat Laura Duță.

“Au plecat foarte mulți, existând peste 1300 de posturi libere în acest moment. Acesta este unul dintre marile probleme cu care se confruntă sistemul nostru. Consiliul Superior al Magistraturii a încercat să echilibreze lucrurile printr-o hotărâre care a stabilit un nivel orientativ și optim al activității fiecărui complet de judecată. Este în curs de implementare, da, s-a realizat o echilibrare temporară, însă este o măsură provizorie și nu poate fi menținută cu rezultate pozitive pe termen lung, atâta timp cât nu se iau și alte măsuri suplimentare.” a raspuns judecătorul Cezar Filip.

lnterviul poate fi urmărit integral pe DCNews și DCNewsTV.