Judecătorul Cezar Filip dezvăluie în emisiunea “Culisele Justiției” de pe DCNews, perspectiva sa asupra gestionării dosarelor și a legislației actuale. În cadrul interviului el explorează impactul aglomerării dosarelor în ședințe, schimbările aduse de Legea 304 și provocările specifice în domeniul penal. Judecătorul subliniază necesitatea adaptării la termene stricte și gestionarea factorilor ce contribuie la lungirea proceselor judiciare, oferind o privire detaliată asupra mecanismelor din spatele justiției.

“Putem privi și din altă perspectivă, până la emiterea acestei hotărâri în 2040, dosarele ocupau la fel de mult timp, doar că, dacă le aglomeram într-o ședință, atunci necesită mai mult timp pentru motivare și avem Legea 304 care permitea motivarea în 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii succesive de două ori, ajungând astfel la 90 de zile. Uneori, acest termen era depășit. În loc să pronunți astăzi și să motivezi peste trei luni, patru luni, cinci luni, este mult mai bine așa cum a stabilit Consiliul acum: să stabilești un termen ceva mai lung, până la șase luni, dar să pronunți și să motivezi în termen de o lună.” a  explicat judecătorul Cezar Filip.

“Dar ce facem cu partea penală, factorul prescripții, pentru că și așa se lungesc, din cauza numărului redus de judecători, dosarelor complexe și fazei de dezbatere care durează mult.” a întrebat Laura Duță.

“Există o multitudine de factori, și acolo, bineînțeles, în situațiile în care e vorba de termene stricte, li se acordă atenție și le respectăm, cum ar fi termenele de recomandare sau termenul de motivare în cazul cauzelor civile sau în alte activități unde nu sunt atât de urgente, le adaptăm.” a raspuns JCezar Filip.

lnterviul poate fi urmărit integral pe DCNews și DCNewsTV.