În cadrul emisiunii “Părinți Prezenți” de pe DCNews, gazda Loredana Iriciuc și invitata sa, profesoara Claudia Chiru, au dezbătut momentul potrivit pentru a implica copiii în concursuri și olimpiade. Această temă, comună părinților preocupați de succesul academic al copiilor lor, a fost abordată cu sinceritate și experiență.

Loredana Iriciuc: “Haideți să aducem în discuție pentru că tot vorbim de succesul academic și o întrebare comună a părinților, inclusiv a mea, când e momentul potrivit să ne înscriem copiii la concursuri, la olimpiade?”

Claudia Chiru: “Deci nu, în ciclul primar nu, asta e o tâmpenie, eu nu mergeam în ciclul primar la olimpiade, nu știu câți ani ai tu, tu ești mult mai tânără decât mine, eu sunt producție ’79, nu există în ciclul primar olimpiadă. Aceasta este o găselniță nouă, pentru a face părinții să-ți trimită copiii de la vârstele astea fragede să concureze de pentru ce? că el nici un are noțiunea de concurs și nici nu știe de ce se duce acolo și nici nu știe și pe mulți dacă îi întrebi, care-i capitala României nu știu să îți răspund, adică facem niște lucruri exagerate.”

Profesoara Claudia Chiru a subliniat importanța concentrării pe dezvoltarea fundamentală a copilului în ciclul primar. “În ciclul primar, copilul are nevoie să învețe să scrie, să citească, să socotească și să stăpânească abilitățile de bază. Trebuie să fie atent să ducă un lucru din a în b, să termine lucruri și să poată să exerseze ceea ce învață la școală pentru a aplica în viața reală.”

Aceasta a criticat introducerea prematură a copiilor în competiții, subliniind că aceasta poate fi dăunătoare. “Nu avem de ce să-l încărcăm cu această competiție, competitivitate care nu are sens.”