Cu fiecare trecere a anilor, populația țării noastre suferă schimbări semnificative, iar Alexandra Dobre aduce în prim-plan preocupările legate de îmbătrânirea societății. „Cu fiecare an care trece, populația țării îmbătrânește, iar diferența dintre cei care trăiesc în țară și cei stabiliți în străinătate devine tot mai evidentă”, a subliniat președintele Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Într-o perioadă în care se discută deschis despre îmbătrânirea populației, Alexandra Dobre a evidențiat o realitate care necesită atenție imediată. „Nașterile sunt într-adevăr în scădere, dar cu toate acestea trebuie să ne uităm puțin și la ce putem să facem în sensul acesta al îmbătrânirii populației”, a adăugat ea.
În ciuda constatărilor, autoarea nu vede îmbătrânirea populației ca pe o problemă în sine, ci mai degrabă ca pe o provocare a cărei soluționare necesită eforturi colective. „Asta nu ar fi neapărat o problemă faptul că îmbătrânește populația; problema este că statul, actorii guvernamentali și fiecare dintre noi nu suntem pregătiți pentru acest fenomen”, a atras atenția Alexandra Dobre.
În lumina acestei analize, autoarea subliniază importanța abordării integrale a problemelor legate de îmbătrânire, de la reforme în sistemele sociale la sprijinul pe care fiecare individ trebuie să-l ofere membrilor în vârstă din familie.
„Adică, pornind de la sistemul de pensii până la sistemul de sănătate, până la realitatea cu care se confruntă fiecare om atunci când are în familie un membru aflat la vârsta a treia sau la o vârstă foarte înaintată”, a evidențiat ea
În concluzie, Alexandra Dobre pune în lumina necesitatea unei abordări proactive și a acțiunii imediate pentru a asigura un viitor demn și suportabil pentru fiecare membru al societății noastre în procesul inevitabil al îmbătrânirii.