Mihai Firică s-a născut la 26 iulie 1970 în Craiova. A studiat Litere-istorie și Drept, având o specializare post-universitară în Managementul relațiilor internaționale. A urmat mai multe cursuri și stagii de pregătire în jurnalism organizate de CJI în România, Bulgaria și Croația, precum și ale Institutului Diplomatic Român. A debutat ca poet în revista „Ramuri” în 1989, a colaborat cu cele mai importante publicații de cultură din România. Versurile sale au apărut în numeroase publicații, volume și antologii internaționale, fiind traduse în spaniolă, franceză, engleză, chineză, albaneză, sârbă, japoneză, arabă, bulgară, azeră, rusă, italiană. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Oltenia din 1997. În martie 2023 a fost ales Președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Este vicepreședinte al Asociației Internaționale a Scriitorilor „P. Bogdani” cu sediul în Bruxelles. A ocupat funcția de Secretar de stat în Ministerul Culturii (mai 2020 – februarie 2021) și consilier în cadrul aceluiași minister din 2021.
Activitatea literară și publicistică i-a adus recunoaștere prin decernarea a numeroase premii naționale și internaționale. Pentru volumul de „Biografie sumară” (1996) a primit Premiul pentru debut în poezie al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”. Cel de-al doilea volum de poezie „Limba șarpelui călător” (1997) a primit Premiul „Marin Sorescu” și Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. În 2006 a apărut o versiune revizuită a volumului „Limba șarpelui călător / The Tongue of Wandering Serpent” în română și engleză. Activitatea jurnalistică a fost consemnată în volumele „Insectarul cu molii” (2004), „Dinastia ticăloșilor” (2010) și “România puzzle. Ilustrate din rezervația de cleptozauri” (Editura „Aius”, 2015), trilogie remarcată de critica de specialitate pentru incisivitate și acuratețea analizei socio-politice. În 2017 a publicat volumul de versuri “Ultimele zile și viața de după”, volum tradus în albaneză, engleză și sârbă. Pentru activitatea literară și jurnalistică a fost distins cu mai multe premii acordate de reviste de prestigiu din România. În 2018 a primit Premiul pentru poezie din partea Asociației Internaționale a Scriitorilor P. Bogdani. Este prezent în numeroase antologii și volume colective atât cu creații lirice, cât și cu studii istorice.
Cunoscut jurnalist de presă scrisă și televiziune, a înființat mai multe cotidiene și publicații de cultură, publicul cunoscându-l mai ales ca realizator de talk-show-uri de televiziune și emisiuni culturale. În 2021 a fost votat de către Parlamentul României ca membru în Consiliul de Administrație al TVR. În 2011, Casa Regală a României i-a acordat „Medalia Regele Mihai I pentru loialitate”.
Flaviu George Predescu este scriitor, colaborator DC News din anul 2015 și redactor-șef al revistei Bibliotecii Centrale Universitare Carol I București.
Emisiunea De Ce Citim a fost înființată în 30 mai 2020 de către scriitorul Flaviu George Predescu și criticul literar Daniel Cristea-Enache. Obiectivul acesteia a fost încă de la bun început promovarea lecturii.
După un prim sezon de 100 de emisiuni dedicate exclusiv literaturii române, emisiunea a trecut la un nou format, scriitorul Flaviu George Predescu având în fiecare emisiune un invitat diferit, din domenii precum: literatură, psihologie, istorie, teologie științe politice sau drept.
Vă rugăm să ne urmăriți apăsând butonul de like și să distribuiți mai departe dacă vă place emisiunea noastră. Vă mulțumim!
De Ce Citim se transmite în premieră în fiecare sâmbătă de la ora 17 și se găsește și pe rețelele de socializare:

Site: https://www.dcnews.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/dcnews.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/dcnewstv/
Instagram: https://www.instagram.com/rodcnews/
TikTok: https://www.tiktok.com/@rodcnews/