DC News Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și RadioDCNews, va organiza în data de 30 MAI 2023, conferința cu titlul “Soluțiile momentului la criza deșeurilor. Putem vorbi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară în România?”

Context

Una dintre cele mai mari probleme de mediu ale României în ultimii 33 de ani este legată de managementul deșeurilor. De la an la an problema s-a agravat, iar soluțiile tuturor factorilor responsabili au întârziat să apară în pofida repetatelor avertismente și sancțiuni aplicate de către organismele internaționale. România se confruntă cu o criză a deșeurilor, iar termeni precum sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară par a exista doar pe hârtie. Care sunt soluțiile anului 2023 la criza deșeurilor?

Multe din gropile de gunoi sunt fie supraaglomerate, fie ilegale sau neconforme. Comisia Europeană a avertizat România de mai multe ori în ultimii trei ani cu procedura de infringement. Pe rol sunt și procese la Curtea Europeană de Justiție.

România este, în continuare codașa Europei, când vine vorba de reciclare și compostarea gunoiului, cu 14%, media UE fiind de 46%. Românii depozitează 70% din gunoiul pe care-l produc (272 kg/cap de locuitor), în timp ce media europeană este de 24%. Țintele trasate și asumate rămân, în continuare doar pe hârtie. Care sunt motivele?

Reprezentanții companiilor care activează în domeniu arată spre legislația în continuă schimbare cu un impact major asupra întregii industrii?

România are la dispoziție 1,2 miliarde de euro pentru a rezolva problema gunoaielor, a deșeurilor, până în 2026. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, autoritățile și-au asumat numai puțin de 58 de reforme care ar putea transforma România într-o țară curată. Vor fi realizate aceste reforme?

Teme de dezbatere

Care este strategia anului 2023 pentru criza deșeurilor din România?

Autorități vs industria de profilAre cadrul legislativ nevoie de îmbunătățiri și de aliniere la normele internaționale? Actualul pachet legislativ completat în 2022 a generat numeroase critici, în special din cauza modificărilor aduse în atribuirea contractelor de delegare a gestiunii deșeurilor municipale. Ce alte aspecte trebuie lămurite urgent?

Sistemul de Garanție Returnare (SGR), trebuie să devină complet funcțional până la finalul lunii noiembrie 2023. Este posibil acest lucru?

Principalele măsuri care trebuie adoptate, conform cerințelor UE prevăd ca până în anul 2030 toate ambalajele introduse pe piață să fie reutilizabile sau reciclabile într-un mod economic viabil. Putem face acest lucru în doar 7 ani?

Au autoritățile locale soluții pentru criza deșeurilor din comunitățile pe care le conduc?

Țintele de reciclare și valorificare vor aduce majorări în prețurile de reciclare, colectare. Începând cu anul 2023, ţintele cresc la 65%, iar din 2025 şi la 70%. Cum vor acționa autoritățile?

Marile investiții în domeniu
cloud1