România va beneficia, în perioada următoare, de radare performante care vor putea detecta tornadele.

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că România va beneficia, în curând, de instrumente radare atât de performante încât vor putea detecta tornadele care apar de obicei în sudul și sud-estul țării: „Construcția Centrului de Agrometeorologie este din Programul Operațional Infrastructură Mare, este vorba despre proiectul Inframeteo, un proiect în valoare de aproximativ 49 de milioane de euro, care are 7 obiective principale, cel de-al șaptelea obiectiv fiind de înființare a centrului Agrometeorologic European, obiectiv care odată realizat va duce la construcția clădirii respective, la dotarea acesteia, crearea infrastructurii pentru aceste centru european și, ulterior, operaționalizarea sa.

Ne aflăm cu procedura de achiziție într-o fază avansată pentru că acest exercițiu de finanțare presupune încheierea tuturor activităților la sfârșitul anului 2023. Celelalte 6 obiective vizează elemente fundamentale din activitatea oricărui serviciu național de meteorologie. Primul obiectiv este cel care are ca rezultat modernizarea rețelei radar naționale. Avem două radare din 1998, iar celelalte din 2000-2002. Sunt uzate fizic și moral, sunt niște instrumente de măsură care funcționează la temperaturi foarte ridicate vara cu un necesar foarte important de răcire. 365 de zile pe an, din 2002 și până în prezent, cu perioade de întrerupere din cauza unor probleme mecanice. Vor fi instalate alte 7 radare noi, moderne, cu dublă polarizare.

Citește mai multe pe site-ul nostru: https://www.dcnews.ro/romania-va-avea-radare-performante-prin-care-vor-fi-detectate-tornadele_885368.html