Veronica Jardan, invitata celei mai recente ediții de la Dr. Psy, explică pașii, condițiile și beneficiile apartenenței la comunitatea profesională a psihologilor din România.

În cadrul emisiunii Dr. Psy, moderată de Ramona Dumitru, s-a discutat pe larg despre modul în care un viitor membru poate adera la Asociația Psihologilor Atestați din România (APAR). Invitata ediției, psihologul și sociologul Veronica Jardan, a subliniat importanța apropierii umane, înainte de orice formalitate.

„Este foarte importantă această întrebare, pentru că noi avem o tradiție în sensul de a nu coopta neapărat membri. Noi inițial invităm la evenimentele noastre frumoase, care multe dintre ele sunt și caritabile, fără taxă de participare, cum este intervizarea de joi seara, de la ora 20 la 21. Dacă oamenii rezonează cu valorile noastre, pot participa oricând la evenimentele APAR”, a declarat Jardan.

Ce presupune calitatea de membru APAR

După o primă participare la evenimentele organizate de APAR și o cunoaștere reală a comunității, cei interesați pot face cerere de adeziune. Statutul de membru implică o taxă unică de înscriere de 150 de lei și o cotizație anuală de 120 de lei (10 lei/lună).

„Membrii APAR au reducerile cele mai mari la toate evenimentele, pentru că ei contribuie constant prin această cotizație. Dar participarea la evenimentele noastre nu este condiționată de calitatea de membru. Din contră, îi încurajăm să vină mai întâi, să ne cunoască, să înțeleagă valorile noastre și abia apoi să decidă dacă se alătură în mod formal comunității”, a explicat Jardan.

Partenerii APAR și sprijinul local

Pe lângă membrii individuali, APAR oferă facilități și pentru grupurile de sprijin local, numite parteneri APAR.

„Partenerii APAR sunt acele grupuri constituite din minimum cinci colegi, din aceeași localitate. Ei nu plătesc cotizație, dar au acces cu reduceri la evenimentele noastre. Este o formă de a încuraja crearea de micro-comunități locale, unde se vorbește aceeași limbă profesională și unde colegii se pot sprijini între ei”, a spus Veronica Jardan.

Această rețea de suport local reflectă un obiectiv major al asociației: crearea de comunități profesionale solide, în care membrii se sprijină reciproc, învață unii de la alții și contribuie la dezvoltarea unei profesii echilibrate, care implică mult consum emoțional.

O adeziune asumată, nu formală

Veronica Jardan a ținut să sublinieze că cererea de adeziune nu este o simplă formalitate. Ea trebuie făcută cu înțelegerea clară a valorilor promovate de APAR: sprijin reciproc, creștere profesională, învățare continuă și crearea unei comunități vii, active.

„Noi ținem foarte mult la sentimentul de apartenență și de a fi colegi adevărați. Să ne sprijinim unul pe celălalt, să fim conștienți că toți avem de învățat unii de la ceilalți și că nimeni nu le știe pe toate. E ca la cercul lui Socrate: cu cât știi mai mult, cu atât îți dai seama cât mai ai de învățat”, a explicat psihologul.

Apartenență, sprijin, profesionalism

Asociația Psihologilor Atestați din România funcționează pe baza unui principiu simplu, dar profund: oamenii vin pentru profesie și rămân pentru comunitate. Evenimentele organizate de APAR, fie că sunt online sau față în față, oferă ocazia de a împărtăși experiențe, de a învăța din practică și de a găsi un cadru de susținere emoțională și profesională.

„Această plasă de siguranță pe care noi o creăm prin comunitățile APAR este magică. Fiecare profesionist care intră în această rețea devine parte din ceva mai mare, dintr-o familie profesională în care creșterea personală și susținerea reciprocă sunt piloni de bază”, a concluzionat Veronica Jardan.