Gabriel Biriș, expert în fiscalitate și membru al Grupului de experți în TVA al Comisiei Europene, avertizează că noile majorări de TVA și accize vor aduce scumpiri directe de 3-4%, dublate de creșterea prețului la energie, și explică faptul că adevărata problemă rămâne „GAP”, TVA-ul plătit de consumatori dar care nu ajunge la bugetul statului.

„Păi, hai să zicem că, pe medie, TVA-ul crește cu 2%, da? Să zicem că, pe medie, o parte din coșul de consum mai cumpărăm și benzină, motorină, alcool, tutun, la care au crescut și acolo accizele cu 10%. Deci undeva la 3-4% vom avea inflație directă. Adică costuri crescute pentru… adică cumpărăm aceleași lucruri cu 3-4% mai scumpe. Da, cam așa.

Dar trebuie să ținem cont că mai avem și creșterea de preț la energie electrică de la 1-a iulie, pe care o să le vedem tot în august. Păi și la accizele, la benzină, motorină, se pune și TVA. Avem o dată creștere de preț că a crescut TVA-ul și apoi creștere de preț că TVA-ul crescut se aplică și la acciza crescută. Corect. În jur de 30 și ceva de bani la litru de motorină am calculat eu.

Numai din măsurile astea fiscale. Dar, în fine, a zis că, dacă aveam GAP de TVA la medie europeană, nu era nevoie de măsurile astea. Doamne-ajută că îl avem unde îl avem. Doamne-ajută că este ditamai GAP acum pentru că dacă n-aveam GAP ăsta, ce credeți că făceau politicienii cu banii pe care îi colectau din TVA? Îi aruncau pe fereastră. Acum noi putem să facem ajustarea.

Și asta, 9% din PIB, e misleading, deficitul, adică e înșelător. De ce? Păi, la 30% venituri din PIB, noi vorbim de un GAP de o treime din cheltuieli, adică vorbim de un GAP de 30% din venituri. Că tu nu trebuie să te raportezi la PIB, că din PIB colectezi la buget 30. Dacă tu cheltui 40 și aia 10 trebuie să îi raportezi la 30, nu la 100.

Deci, cum spuneam, este oportunitatea aici să reducem acest GAP. GAP înseamnă, practic, TVA-ul furat, adică TVA-ul pe care cea mai mare parte dintre noi îl plătim la comerciant și nu ajunge la buget. Asta spune, adică românul, când cumpără ceva și se dă bon, a plătit deja TVA-ul. A plătit deja TVA-ul. Numai că, din TVA-ul ăsta pe care noi îl băgăm pe conducta aia pe care circulă banii, doar 70% din ce plătim noi și ce plătește inclusiv statu se întoarce la buget. De ce?

Eu am întrebat la ANAF, pe legea asta privind informațiile de interes public, eu împreună cu colegii de la Tax Institute, să ne spună care-i GAP Care-i structura GAP. Adică, din cele 9 miliarde de euro lipsă, cât se pierd din fraude carusel, cât din insolvențe, câte din insolvențe frauduloase, cât din alte surse. Și răspunsul a venit că nu știu care este structura”, a explicat Gabriel Biriș, expert în fiscalitate și membru al Grupului de experți în TVA al Comisiei Europene.