Alin Sorin Nicolescu, judecător la Înalta Curte, a explicat că modificările fiscale din 2016–2017, când s-a eliminat CAS-ul plătit de angajator, au dus la situația în care unele pensii ale magistraților au ajuns să fie mai mari decât salariile, însă din 2024 legea interzice ca pensia să depășească venitul lunar.

„Magistratura este o profesie dificilă, este o profesie solicitantă, este o profesie importantă pentru societate. Trebuie să discutăm de separarea puterilor în stat, trebuie să discutăm de rolul judecătorului în statul de drept.

Majoritatea puterilor unde tratează astfel de probleme vorbește despre aspectul sau definește judecătorul ca fiind pilonul statului de drept. Deci nu avem nicio controversă pe chestia asta.

Acum, că se pensionează mâna la 47-48, nu-i vina judecătorului, nu-i vina magistratului că se întâmplă lucrul ăsta. Așa e făcută legea.

Cum a ajuns să fie pensia mai mare decât salariu?

Nu știu cum l-au calculat, ce calcuke au făcut, dar cred că problema a venit atunci, din 2016 sau 2017, nu îmi mai aduc aminte exact, când s-a scos CAS. Pensia acum e 80% din brut, dar nici așa, cu o oarecare fiscalizare, n-ar trebui să fie mai mare decât salariul.

Dar atunci s-a întâmplat chestia asta, că a scos CAS, de la angajat la angajator, și CAS știți cât e? 25% din brut. Și de aici a apărut și CAS și CASS, că se face confuzia între CAS și CASS. CAS e contribuția la asigurări sociale, care e 25% din brut. CASS, care e contribuția la sănătate, e 10% din brut.

Ei nu vor să introducă CAS, ca să aducă pensiile așa, la o matcă normală, adică să nu fie mai mari decât salariul. Dar atenție, nu vorbim decât de pensiile până în 2024 mai mari decât salariul. Că din 2024 s-a trașat problema asta, nu mai există. Deci cine s-a pensionat după 1-a ianuarie 2024 nu pot să aibă pensiile mai mari decât salariul, pe lege. Dar cine s-a pensionat fără să aibă decizii dinainte de 2024, bineînțeles, e mult mai complicat”, a explicat Alin Sorin Nicolescu, judecător de la Înalta Curte.