Răzvan Dumitrescu l-a întrebat pe Petrișor Peiu dacă România s-ar putea confrunta azi cu o situație economică similară celei din 1999.
„Păi, cum să zic eu… ad litteram, incapacitate de plată înseamnă să nu poți să plătești niște rate scadente la datorie. Noi niciodată nu putem plăti din datoriile scadente decât împrumutându-ne. Pentru că avem deficite bugetare. Dacă am avea excedent, într-un an ne-ar rămâne, de exemplu, bani să plătim din datorie.
Dar, neavând excedent, având deficit bugetar, pentru a plăti datoriile contractate, știu, acum 10 ani, dacă avem bonduri cu maturitate de 10 ani, vin la scadență. Acum, în august, cred că avem un vârf de câteva miliarde bune de euro. Și trebuie să te împrumuți ca să poți să plătești rata aia.
Dacă va fi o retrogradare a rating-ului ceea ce, mă rog, e destul de probabil, atunci nu vom mai avea bani să plătim.
Ce e de făcut într-o asemenea situație?
Incapacitatea de plată, de obicei, în lumea civilizată, se termină cu un acord stand-by cu FMI. Atât FMI, cât și alte instituții financiare internaționale, pun niște condiții macroeconomice.
Dacă tu nu ești în stare și noi, din păcate, am trăit experiența asta, dacă nu ești în stare să-ți desenezi, plecând de la acele condiții macroeconomice, un cadru de măsuri concrete care să ducă la acele evoluții, atunci sigur că se întâmplă ceea ce sperie pe toată lumea: că vin ei și îți dau în plic rețeta Argentina.
Că iau o singură rețetă. Și că se cheamă Argentina, Azerbaijan sau România, tot acolo duce. Tot acolo. Tot rețeta aia ți-o dau. Noi, astăzi, și aici, cred că avem o problemă instituțională, nu putem să generăm o soluție pentru că, dacă am fi putut, am fi generat-o față de Comisia Europeană”, a explicat Petrișor Peiu.