Economistul Adrian Negrescu a explicat, într-o analiză cum Bulgaria a reușit să-și stabilizeze economia și să se apropie de aderarea la zona euro, în timp ce România a ajuns să înregistreze cel mai mare deficit din Uniunea Europeană.

El atrage atenția asupra deciziilor greșite, a lipsei de priorități clare și a cheltuielilor dezechilibrate care au dus la actuala criză bugetară.

„În primul rând, nu au cheltuit așa fără noi, mă. Fără o gândire economică, banii pe care statul bulgar sau statul polonez îi adună din taxe și din împrumuturi… Toată lumea se împrumută, nu numai noi o facem, dar contează ce faci cu banii și la ce dobândă te împrumuți.

De exemplu, Bulgaria se împrumută în momentul de față cu 2-3% dobândă. Noi ne împrumutăm cu 8%. Cam asta e diferența între România și Bulgaria.

Și depinde ce faci cu banii respectivi. Noi ne-am apucat să construim stadioane. În momentul de față, să construim stadioane de 100 de milioane de euro în România, în condițiile în care noi nu avem bani să indexăm pensiile și alocațiile pentru copii… Contează foarte mult pe ce te focusezi.

Dacă vrei să faci de toate – să construiești și autostrăzi, să faci și spitale, să faci și stadioane și tot felul de chestii, asta e ca un fel de „shaorma cu de toate”. La un moment dat, s-ar putea să-ți fie rău. Și ne-a venit rău, din punct de vedere economic. Am intrat într-un fel de toxiinfecție, nu alimentară, ci financiară – din care vom ieși cu greu.

E ca și cum te-ai fi împrumutat de la cămătar. Ne-am împrumutat pentru a ne face lucrurile să funcționeze mai bine, dar nu ne-am împrumutat pentru a construi ceva care să aducă mai mulți bani în economie. Noi ne-am împrumutat pentru pensii și salarii, din păcate.

Și am ajuns în această situație. Gândiți-vă că la bugetul de pensii, noi, în momentul de față, cheltuim undeva la nivel de 170 de miliarde de lei în fiecare an, odată cu creșterea pensiilor. Dar nu adunăm din economie, din taxele salariale, decât 120 de miliarde. Altfel spus, trebuie să găsim de undeva din împrumuturi sau din alte surse bugetare, aproximativ 40-50 de miliarde de lei, aproape 10 miliarde de euro, ca să vedem cu ce plătim pensiile.

Și asta în condițiile în care, în următorii ani, vom avea o problemă reală cu pensiile, deoarece vor începe să iasă la pensie decrețeii. Suntem, din păcate, un exponent al haosului în economie, cum nicio altă țară din Europa nu reprezintă. Cred că modul în care a fost administrată această țară în ultimii trei ani ar putea deveni un subiect de discuție la orice facultate de administrație publică și economie – despre cum să nu administrezi banul public într-un mod judicios.

Suntem, din păcate, în această situație financiară dificilă. Mulți ar spune că din cauza intereselor electorale s-au luat multe dintre aceste decizii de ordin financiar. Doar că este și neputința și necunoașterea multora dintre cei care s-au perindat pe la Palatul Victoria în a conduce această țară pe principii predictibile, care să aibă legătură cu economia și cu niște reguli de bun-simț din punct de vedere bugetar.”, a explicat Adrian Negrescu.