În perioada sărbătorilor pascale, consumul de alcool crește semnificativ, iar mesele copioase sunt adesea însoțite de băuturi care pot influența echilibrul nutrițional.
Medicul nutriționist Oana Ciuhureanu, invitata celei mai recente ediții a emisiunii DrPsy de la DC News și DC News TV, a evidențiat, în dialog cu Ramona A. Dumitru și Radu Leca, cheia evitării excesului alimentar în perioada sărbătorilor pascale.
„Mâncarea ne este la îndemână tot timpul. Putem să ne ducem oricând să mai luăm și putem mânca în orice zi. Cantitatea ne rămâne regula. Câte puțin din toate”, a spus dr. Oana Ciuhureanu.
Alcoolul stimulează pofta de mâncare
Tot în această perioadă, consumul de alcool tinde să crească, fiind adesea asociat cu mesele îmbelșugate. Cu toate acestea, un aspect esențial este că alcoolul, pe lângă faptul că este bogat în calorii, poate stimula senzația de foame și poate încuraja consumul excesiv de alimente, influențând atât procesul digestiv, cât și echilibrul nutrițional.
De aceea, spune dr. Oana Ciuhureanu, se recomandă moderație și alegeri mai puțin nocive, precum vinul sec consumat cu apă, în locul băuturilor dulci sau cocktailurilor.
„Să avem grijă la cantitatea de alcool. Alcoolul este o mare problemă și din punct de vedere nutrițional. Din punct de vedere psihologic, alcoolul inhibă senzația de sațietate. Totodată, ne activează mișcările peristaltice, adică senzația de foame o să apară mult mai repede. Dacă suntem la o masă și bem un pahar de vin și mai există ceva pe masă, avem acea tendință de a mânca incontrolabil.
Dr. Oana Ciuhureanu: Un pahar de vin are în jur de 200 de calorii
Și mai este și caloric. Un pahar de vin are în jur de 200 de calorii. Depinde foarte mult ce fel de vin este. Recomandarea nutrițională rămâne să bem un vin sec, chiar făcut șpriț, cu apă, ca să ajutăm puțin funcția noastră hepatică. Și să bem vin – nu fel și fel de băuturi cu siropuri, cocktailuri”, a mai explicat medicul nutriționist.