Era învăţământul mai bun pe vremea comunismului? La această întrebare a răspuns istoricul Lavinia Betea, în cadrul emisiunii AntiMit, folosindu-se chiar de exemplul personal. În plus, aceasta vine şi cu o întrebare cheie.

„Nu e vorba dacă era mai bună sau mai grea. E vorba despre diferenţele între a fi elev la un liceu pedagogic şi a te pregăti pentru a deveni un om al catedrei. Ce se întâmpla atunci? Cum se făcea atunci, ce selecţie era? Ce se întâmplă în zilele noastre? Eu am terminat la Cluj secţia de filozofie-istorie a Facultăţii de Istorie-Filozofie. Erau două secţii, fiecare cu câte 25 de studenţi într-un an. Şi noi trebuia să acoperim tot spectrul disciplinelor socio-umane existente atunci. În vara trecută, doar Universitatea Babeş-Bolyiai din Cluj, la facultăţile cu profil socio-uman, a scos în iulie la concurs 5500 de locuri. Judecaţi dvs, între 50 câţi eram noi, la începutul anilor 80, şi 5500, fără să adăugăm alte universităţi. Problema este pentru învăţământ. Unde Dumnezeu fac aceştia practică de specialitate? Plus că modulul psiho-pedagogic este opţional ca frecventare. Studentul vine sau nu vine.

Şi atunci ne plângem întruna de calitatea profesorilor din zilele noastre, lăsând la o parte că profesia este departe de a fi atât de atractivă pe cât era când eram noi în joc. Profesia nu mai este atractivă nu din cauza salarizării. Sunt nişte tabele acum cu modul în care se socoteşte contribuţia când te pensionezi. Noi, profesorii, învăţătorii, am fost mereu sub medie. Dar nu mai este atractivă profesia pentru că s-au viciat foarte tare relaţiile şcoală-familie-educator-educat. Un rol negativ îl are presa. Mă refer la gazetarii care nici ei nu sunt suficient de bine pregătiţi. Nu ştiu cum cei de la CNA permit atât de multe ştiri care nu corespund din punctul de vedere al redactării unei ştiri. Sunt întruna contextualizate. Nu se spune niciodată de ce un cadru didactic a făcut un fapt reprobabil, ci întruna este proiectat ceva negativ. Ceea ce face ca tinerii de azi să respingă, să le fie teamă să urce la catedră”, a declarat Lavinia Betea.