Psihologii Radu Leca și Ramona A. Dumitru au avut ca subiect de dezbatere, la cea mai recentă ediție a emisiunii DrPsy de pe DCNewsTV, ce înseamnă, de fapt, să ai un partener sau un apropiat care are o problemă gravă cu alcoolul.

De multe ori lupta nu este doar a celui dependent dar a întregii sale familii, recunoaște invitatul permanent de la DrPsy.

„Există această speranță în mintea oamenilor. Eu am aparținători de psihopați, de narcisici, de alcoolici, de drogați, care vin la mine de ani de zile și facem împreună scenarii ca să îl aducem pe om în realitate.

Am aparținători din foarte multe categorii și cu vârste diferite, care au această speranță că ei îi vor face bine. Este o iluzie. Colegii noștri minunați, cu mai multe titluri decât noi, vor spune că există întotdeauna o posibilitate ca această iluzie să nu fie reală și să avem un sâmbure de adevăr. Eu nu neg, că nu vreau să supăr pe nimeni, dar 0,1% nu înseamnă ceva real. Nu vă supărați pe mine, dar ăsta e adevărul. Nici măcar nu vorbim de 1%, vorbim de 0,1%”, spune Radu Leca.

O soluție care să dea un răspuns mai bun este spitalizarea, afirmă psihologul.

„În funcție de locația în care vă aflați, la Spitalul de Psihiatrie. Ulterior, printr-un program de familie, iar când deviază, instant, din nou la spital, prin respectarea tratamentului psihiatric. Da, tratamentul medicamentos și prin terapie denumită terapie sistemică. Se fac două terapii pentru alcoolic. Există două terapii pentru alcoolici. Terapia ce poate funcționa cu rezultate bune este terapia cognitiv-comportamentală, atât timp cât există o terapie sistemică. Și atunci eu merg pe ideea de propunere. Luni terapie cognitiv-comportamentală, vineri terapie sistemică în care este prezentă toată familia”, a mai spus psihologul Radu Leca.

Emisiunea completă: Ce se întâmplă între relații. O nouă ediție DrPsy, cu Ramona A. Dumitru și Radu Leca