Liviu Dragnea dă lecții gratis de Drept internațional public.
Liviu Dragnea a ținut să le transmită adepților suveranismului, concept folosit eronat în ultima vreme, o clarificare a termenului.
Invitat la Interviurile DC News și DC News TV, în dialog cu jurnalistul Val Vâlcu, fostul președinte PSD a afirmat că ideile acestui concept se pot regăsi în programul său de guvernare din 2016, fiind unul dintre primele personaje politice care a introdus conceptul de patriotism economic.
„Programul meu de guvernare din 2016 s-a bazat pe conceptul de patriotism economic. Ca să vorbim despre suveranitate, pentru că e un cuvânt care se folosește în această perioadă foarte mult, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar foarte mulți le folosesc fără să știe. Ar putea să citească puțin, nu le ia mult timp. Iar eu vreau să-i ajut pe cei care sunt suveraniști autentici, nu pe cei vopsiți.
Suveranitatea este capacitatea unei națiuni de a-și exercita controlul puterii în propria țară. Ea este de două feluri: de jure și de facto. De jure este ceea ce am spus mai devreme, iar de facto este când poți să o și exerciți în interiorul statului. La noi nu se poate, o spun cu toată convingerea!
I-am auzit pe mulți care spun că suntem un stat suveran. Eu nu mă refer la definiție, la Constituție, care a fost pervetită, ci la faptul că, într-adevăr, nu se exercită. Suveranismul este conceptul de a deține controlul pentru un stat, o putere politică asupra condițiilor de existență ale națiunii.
Un suveranist autentic asta încearcă, asta promovează și asta are ca obiectiv principal. Și anume să recapete controlul asupra condițiilor de existență a cetățenilor, a națiunii de la instituții globaliste sau de la instituții supranaționale. Cam asta se înțelege prin suveranism și prin suveranist.” – Liviu Dragnea.
Plafonarea prețurilor la energie și gaze, unul dintre motivele condamnării lui Dragnea la închisoare
Liviu Dragnea a explicat, de asemenea, argumentele care ar fi stat la baza condamnării sale la închisoare, în urmă cu șase ani. Amintim că acesta a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în 2019, în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. Dragnea a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2021.
„Dau un exemplu foarte scurt: au fost două motive principale pentru care eu am fost condamnat, printre altele. Unul, legat de faptul că am plafonat prețurile la energie electrică și gaze naturale în decembrie 2018. Ele erau plafonate pentru trei ani, urmând să fie prelungite cu încă trei ani.
Cu tot scandalul de atunci cu UE, nu au avut ce să facă, pentru că există această prevedere pe care o poate adopta orice guvern din UE. Al doilea motiv a fost pentru că nu am vrut să dau gazele din Marea Neagră pe nimic.
De ce am dat exemplu? Pentru că prețuri mai mici la energie electrică și la gaze înseamnă prețuri mai mici la hrană, în primul rând, la carburanți și, de fapt, la toate produsele. Asta înseamnă că românii cheltuiau mai puțin, puterea de cumpărare era mai mare și rămâneau mai mulți bani în buzunarele lor. Spusesem în 2016 și s-a și realizat.” – Liviu Dragnea.
Te mai poate interesa și: Liviu Dragnea, anunț despre revenirea în politică