Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați, cu factori de risc precum vârsta înaintată, istoricul familial și anumite mutații genetice.

Despre subiecte precum afecțiunile prostatei, cancerul de prostată și diverse aspecte ale investigațiilor necesare pentru diagnosticarea acestei posibile afecțiuni au discutat jurnalistul Val Vâlcu, alături de invitații săi, medicul primar urolog Mihai Adrian Dobra și Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie-imagistică medicală.

În ultima ediție a emisiunii DC Medical de la DC News și DC News TV, cei doi au oferit informații prețioase despre una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul bărbaților.

Atât celulele normale ale prostatei, cât și cele maligne produc o proteină numită antigen specific prostatic (PSA). Testul PSA determină concentrația acestei proteine în sânge. Totuși, dr. Mihai Dobra a subliniat faptul că PSA nu este specific bolii de prostată, motiv pentru care este necesară o evaluare multidisciplinară atât pentru stabilirea diagnosticului, cât și pentru alegerea tratamentului adecvat.

„PSA-ul este un marker specific tumoral al prostatei, dar nu este specific al bolii. Este foarte important a sublinia importanța echipei multidisciplinare și colaborările între diferite specialități pentru beneficiul pacientului. De la diagnostic, până la tratament, inclusiv follow-up-ul (n.r. ce urmează).” – dr. Mihai Adrian Dobra.

Dr. Mihai Dobra a mai explicat faptul că investigațiile pentru cancerul la prostată, în genere, ar trebui să înceapă de la vârsta de 50 de ani. Totuși, dacă un bărbat are factori de risc precum istoricul familial de cancer de prostată sau prezența genei BRCA2, acesta ar trebui să înceapă screening-ul în jurul vârstei de 45 de ani.

Totodată, a mai subliniat medicul urolog, deși PSA este un marker util, nu este suficient pentru diagnostic, iar investigațiile imagistice, precum RMN-ul, sunt esențiale pentru confirmarea acestuia.

„Să spunem că la 45 de ani, un bărbat, în contextul în care există un istoric în familie de cancer de prostată, sau inclusiv există o corelație între gena de cancer de sân – BRCA2, și este superpozabilă în ambele tipuri de patologii, cancer de prostată și sân, screening-ul (n.r. investigația) poate să înceapă la 45 de ani.

În mod curent, la 50 de ani e în regulă să facem screening pentru cancerul de prostată. Acest PSA crește, dar nu doar în cancer. Și nu este obligatoriu ca el să fie foarte ridicat în cancerul de prostată. Poate crește în patologii inflamatorii prostatice, de tip prostatită acută.

Mai puțin în prostatita cronică… În adenomul de prostată, prin mărirea în volum a prostatei, hiperplazia benignă a prostatei apare și creșterea, nu atât de flagrantă cum se întâmplă în inflamator, respectiv în cancerul de prostată.

Dar pentru toate aceste lucruri, pe lângă clinică, pe lângă imagistică de rutină pe care noi o folosim, ca urologi, la cabinet, adică ecografii și simptomatologiile pacienților, avem nevoie de imagist. Un imagist rutinat care să ne ajute. Există o rutină, inclusiv înainte de a face o funcție… Noi ne gândim ca pacientul, pentru a ajuta la diagnostic și a fi cât mai cerți în diagnostic, să facem un RMN.” – Mihai Dobra.