Gruparea Hamas a predat sâmbătă trei ostatici israelieni, a căror stare fizică slăbită i-a șocat pe israelieni. În același timp, Israel a început să elibereze zeci de palestinieni în cea mai recentă fază a unui acord de încetare a focului menit să pună capăt războiului din Fâșia Gaza, scrie Reuters.

Ohad Ben Ami și Eli Sharabi, care au fost luați ostatici din Kibbutz Be’eri în timpul atacului condus de Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie 2023, și Or Levy, care a fost răpit în acea zi de la festivalul de muzică Nova, au fost conduși pe o scenă Hamas de către militari înarmați.

Cei trei bărbați, slabi și palizi, se aflau într-o stare mai proastă decât ceilalți 18 ostatici deja eliberați în cadrul acordului de armistițiu convenit în ianuarie, după 15 luni de război.

„Arăta ca un schelet, a fost groaznic să-l văd”, a spus socrul lui Ohad Ben Ami, Michal Cohen, pentru Channel 13 News, în timp ce urmărea ceremonia de predare a ostaticilor, care includea răspunsuri la întrebările puse de un bărbat mascat, în timp ce militanți înarmați cu puști automate stăteau aproape de fiecare ostatic.

Într-o altă demonstrație de forță a Hamas, care a defilat cu luptători în timpul eliberărilor anterioare, zeci de militari ai acestuia au fost dislocați în centrul Gazei, în timp ce predau ostaticii Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Ostaticii au fost apoi transportați cu mașinile ICRC în Israel, unde aceștia s-au reunit cu membrii familiei și au fost transportați la spital.

„Ne-a fost atât de dor de tine”, a spus mama lui Or Levy, Geula, în timp ce își îmbrățișa fiul.

Ostaticii eliberați de Hamas, comparați cu victimele Holocaustului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că vederea ostaticilor în acea stare a fost șocantă și va fi abordată în viitor.

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a descris ceremonia de predare ca fiind cinică: „Asta arată ca o crimă împotriva umanității”, a spus el.

Forumul Familiei Ostaticilor a spus că imaginile cu israelienii eliberați evocau imagini ale supraviețuitorilor lagărelor de concentrare naziste din timpul Holocaustului: „Trebuie să scoatem TOȚI OSTATICII din iad”, au spus ei.

În schimbul eliberării ostaticilor, Israelul a eliberat 183 de prizonieri palestinieni, unii condamnați pentru implicarea în atacuri care au ucis zeci de oameni, precum și 111 persoane deținute în Fâșia Gaza, în timpul războiului.

Mulțimi de oameni au întâmpinat cu aplauze autobuzele care au sosit în Fâșia Gaza, îmbrățișând prizonierii eliberați, unii dintre ei plângând de bucurie și rupând brățările emise de închisoare.

Printre cei eliberați în Ramallah, în Cisiordania aflată sub ocupație israeliană, s-a numărat Eyad Abu Shkaidem, condamnat la 18 pedepse cu închisoarea pe viață în Israel pentru planificarea unor atacuri de răzbunare pentru asasinarea liderilor Hamas de către Israel în 2004.

„Astăzi am reînviat”, a spus Shkaidem reporterilor, în timp ce mulțimea îl aplauda.

Serviciul medical al Crucii Roșii Palestiniene a spus că șase dintre cei 42 de ostatici eliberați în Cisiordania erau într-o stare de sănătate precară și au fost transportați la spital. Unii prizonieri s-au plâns de tratamentele rele: „Ocupația ne-a umilit mai mult de un an”, a spus Shkaidem.

Viitorul situației din Orientul Mijlociu, încă neclară

Îngrijorarea că acordul ar putea colapsa înainte ca toți cei 76 de ostatici rămași să fie eliberați a crescut după apelul surpriză al președintelui Donald Trump. El a anunțat că dorește ca palestinienii să fie mutați din Gaza și ca enclava să fie predată Statelor Unite și dezvoltată într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu.”

Statele arabe și grupurile palestiniene au respins propunerea lui Trump. Criticii subliniază că planul președintelui american este echivalentul unei curățiri etnice.

Netanyahu a salutat intervenția lui Trump, iar ministrul israelian al Apărării a ordonat armatei să întocmească planuri pentru a permite palestinienilor care doresc să părăsească Gaza să o facă.

În cadrul acordului de încetare a focului, 33 de copii israelieni, femei și bărbați bolnavi, răniți sau în vârstă trebuie să fie eliberați în prima fază, în schimbul a aproape 2.000 de prizonieri și deținuți palestinieni.

Negocierile pentru o a doua fază au început săptămâna aceasta, având ca scop returnarea ostaticilor rămași și convenirea unei retrageri complete a trupelor israeliene din Fâșia Gaza, în pregătirea pentru o încetare finală a războiului.

Militanții Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat mai mult de 250 de ostatici în atacul din 7 octombrie 2023, conform estimărilor israeliene.

Ofensiva lansată de Israel ca răspuns în regiunea Fâșiei Gaza a ucis mai mult de 47.000 de palestinieni, conform autorităților de sănătate din enclavă, și a devastat o mare parte din aceasta.