Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condiţiile în care se pot realiza expoziţii în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunţat ministrul Natalia Intotero.

„Lucrăm la înăsprirea cadrului legislativ pentru realizarea acestor tipuri de expoziţii. În cursul zilei de astăzi vom ieşi cu o propunere de modificare a acestor condiţii printr-o hotărâre de guvern, care va reglementa realizarea acestor expoziţii, acestor exporturi. Această hotărâre de guvern va fi pusă în transparenţă 15 zile. Instituţiile care vor aviza ulterior (…) vor veni cu completări, vor veni în sprijin. Dar, în egală măsură, vom face şi dezbateri, unde vom invita toţi specialiştii din domeniu să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ”, a spus ministrul Culturii la B1 TV.

Natalia Intotero a arătat că aceste reguli au fost stabilite de specialiştii de la Direcţia Patrimoniu din Ministerul Culturii, alături de cei de la Serviciul Juridic, urmând ca propunerile acestora să fie îmbunătăţite de toţi specialiştii din domeniu.

„Cred că, printr-un efort comun, putem să avem o legislaţie mai fermă care să permită organizarea unor astfel de expoziţii şi va trebui să decidem, de asemenea, alături de specialişti, ce, cum şi cât se va scoate din ţară. Şi partea de securitate şi siguranţa acestor bunuri, de asemenea, să fie fermă, aşa cum există şi exemplul în alte ţări din Uniunea Europeană. Colegii mei colaborează cu experţi din celelalte ţări ale Uniunii Europene care au aceste expoziţii. Şi luăm tot ceea ce este mai bun de la dânşii, bineînţeles în conlucrare şi în colaborare cu specialiştii noştri”, a afirmat ministrul Culturii.

Intotero a menţionat că nu a primit nicio informaţie de la autorităţile olandeze despre situaţia anchetei privind furtul de la Muzeul Drents din Assen şi nici Raportul Corpului de control al prim-ministrului (CCPM), care a vizat analiza demersurilor efectuate la nivelul Ministerului Culturii şi Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), raportate la prevederile cadrului normativ ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasificate în vederea organizării unor expoziţii în străinătate.

„Nu am primit nicio informare din partea autorităţilor olandeze şi nu s-a primit nici la nivelul celulei de criză care, în momentul de faţă, coordonează activitatea ministerelor din România care sunt implicate pentru a sprijini derularea anchetei de pe teritoriul olandez. (…) Aştept Raportul Corpului de control al prim-ministrului să ajungă în mod oficial. Deocamdată am citit doar comunicatul de presă care a apărut în spaţiul public. Aşteptăm să vedem concluziile şi măsurile pe care dânşii le vor solicita”, a mai spus ministrul.

Natalia Intotero a reamintit că se lucrează la îmbunătăţirea cadrului legislativ în vederea scoaterii la concurs a posturilor unde sunt conduceri interimare, respectiv 17 instituţii, printre care şi Muzeul Naţional de Istorie a României.

„Ne dorim ca să avem conduceri la aceste instituţii pe mandat, în urma unei examen. Din păcate, în ultima perioadă au fost conduceri interimare, pentru că nu s-a organizat concurs şi, în vederea organizării acestui concurs, va trebui să îmbunătăţim cadrul legislativ şi să ţinem cont de părerea specialiştilor şi de părerea tuturor celor care au activitate în domeniul cultural. Ne dorim un management mai performant şi mai responsabil”, a punctat Natalia Intotero.

În acest context, ministrul Culturii a reiterat faptul că la expirarea preavizului acordat managerului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, ministerul va face o nouă propunere de manager interimar, care va conduce instituţia muzeală până la organizarea concursului, scrie Agerpres.