Marian Avram, președintele Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură din România (AMPA) a fost prezent la Interviurile DCNews, moderate de jurnalistul Val Vâlcu, unde, printre diversele teme abordate, a vorbit și despre cât de însemnat este acest tip de turism, care ar putea aduce mulți bani țării.
Totuși, o piedică este reprezentată de birocrația din țara noastră, însă conform spuselor sale au fost făcute câteva demersuri în această direcție.
„În programul nostru, pentru că am lucrat la o strategie până în 2035 împreună cu secretarul general al Guvernului și Banca Mondială, noi dorim nu numai producție, ci și procesarea și dezvoltarea unui segment de prelucrare, dar și un pas important sunt punctele gastronomice care înseamnă păstrarea tradițiilor locale. Populația locală nu numai că vinde peștele, materia primă, ci îl și valorifică. Păstrăm tradițiile, îmbunătățim climatul de agro-turism și turism în zone pescărești și dăm și o valoare, dacă vreți, către turist, pentru că el practic tinde să consume produse tradiționale, să le consume la fața locului, să le consume proaspete.
Avem colegi și suntem obligați, prin procedurile europene, să ne întâlnim cel puțin de două ori pe an. Așa că este un cadru foarte bun în care ne împărtășim ideile. 120 de milioane de euro este beneficiul statului ungar dintr-o zonă foarte restrânsă, pentru că vorbim de Balaton și câțiva afluenți ai Dunării. Dar tradițiile lor, respectul față de vânătoare și pescuit, pentru că trebuie să vorbim și despre lucrurile astea, vin cu o istorie, vin cu niște proceduri pe care eu am încercat, din discuții, să le atrag”, a spus Marian Avram.
Infrastructura turismului piscicol
Este nevoie totuși de o întreagă infrastructură turistică pentru a pune cap la cap toate aceste atracții pentru pasionații de pescuit și cei care vor să aibă o experiență bogată în mijlocul naturii. Președintele AMPA este de părere că legislația trebuie să se schimbe pentru a face acest lucru posibil.
„Am încercat să avem și noi un manual de bune practici. În primul rând, ar trebui ca această activitate să fie reglementată în sensul în care administratorul să aibă posibilitatea și noi încurajăm lucrul ăsta, nu numai să ofere locuri de pescuit și resursă piscicolă, ci și spații de cazare și spații unde să cumperi. O mare parte din aceste fonduri vin din uneltele de pescuit, din momelile pentru pescuit, plus cazarea, masa, lucruri care țin de un mod de a vedea natura”.
„Cum faci treaba asta când apa e a Apelor Române, terenul e al AMPA, digul e al ANIF-ului (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare)”, întreabă gazda emisiunii
Eu știu un lucru: nu poți să faci progrese dacă, în primul rând, legislația primară și cadrul legislativ nu îți permite. Și dacă discutăm despre legea pescuitului, este aprobată anul trecut, numai că de urgență trebuie ca reglementarea privind fondul piscicol, de exemplu, să fie clarificată.
Inadvertențe între articole privind finanțarea autorității pe care o conduc. E de la bugetul de stat, dar în lege spune că și din fonduri proprii. Numai că, un articol mai încolo, nu se permite lucrul ăsta. Deci trebuie de urgență, și noi am pregătit o ordonanță de urgență care să reglementeze lucrul ăsta”, a conchis Marian Avram.
Emisiunea completă: Secretele pescuitului cu Marian Avram: Trucuri și povești din lumea apelor