În februarie se fac trei ani de când președintele ucrainean Volodimir Zelenski reușește să facă față agresiunii ruse. Este adevărat că are parte de mult sprijin din Occident însă curajul său de a înfrunta una dintre cele mai puternice armate ale lumii nu este de neglijat.

Istoricul Stelian Tănase a fost prezent în platoul DCNews unde a vorbit despre războiul de la graniță. Cu această ocazie, el a subliniat un lucru care merită mai multă atenție. Cine este opozantul său pe plan intern?

„Zelenski are un mic conflict intern care este chiar mai mare cu frații Klitschko. El se teme că la viitoarele alegeri, unul din cei doi va candida și va ieși președinte, pentru că are e o mare glorie, campion mondial de box.

Este o tensiune între ei. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că Zelenski cam cade în sondaje. Nu că lumea ar avea ceva împotrivă, că nu e corupt, este un conducător militar și politic eminent, face față, a reușit să mobilizeze opinia mondială ca să-l ajute. Dar cred că lumea a obosit și Occidentul a obosit. Costă foarte mult, Occidentul plătește toată distracția asta.

Poporul ucrainean a obosit pentru că au pierderi uriașe. Nu știu dacă ați văzut secvențe când dau cu drone, e ceva de neimaginat, un cartier cum e Balta Albă, pus la pământ”, spune istoricul.

Perspective pentru oprirea războiului

În această vreme când forțele armate ucrainene au obosit și par a face față cu greu, totuși nu vor renunța în vreun fel la a-și apăra teritoriile, este de părere Stelian Tănase.

„Ucraina trebuie să nu cedeze și să nu accepte să dea teritorii în schimbul păcii. Sunt de părere că rușii trebuie să se retragă din Ucraina, inclusiv Crimeea, și pe această bază să facă pace cu asistență americană, britanică, germană, franceză, adică să fie cu toate garanțiile respective, și pentru ruși, și pentru ucraineni.

Până nu se ajunge la această formulă, ucrainenii nu vor ceda. Că s-ar putea să cedeze acum, presați de Trump și de Putin, să facă un compromis. Dar niciodată nu va fi pace acolo în asemenea condiții de dictat și de răpire de teritorii. De aia ei trebuie să fie lucizi și să facă un compromis real”, a conchis istoricul.