În platoul DCNews a fost prezent Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, directorul științific al Spitalului Clinic SANADOR care a vorbit despre cum se tratează astăzi în România boala Parkinson.

Profesorul Vlad Ciurea a introdus în țara noastră, cu mai bine de 20 ani în urmă, o metodă minim invazivă de a trata această boală nemiloasă în rândul persoanelor vârstnice. Despre ce înseamnă procedura Gamma Knife aflați în această emisiune.

„Nu se mai folosește bisturiul, cum spuneți, pentru că nu are nicio legătură cu metodele moderne. Noi mergem pe alte tehnici și lumea progresează prin alte metode pe care le folosim. Aceste metode sunt minime invazive, ceea ce înseamnă că nu mai atingem creierul într-un mod brutal. Nu există noțiunea de bisturiu asupra creierului, ci alte abordări. Pe baza imagisticii, se poate vizualiza exact zona care trebuie tratată și se pot aplica tehnici de stimulare sau inhibare a acelei zone din creier care produce Parkinson.

Ce este Gamma Knife

Profesorul a vorbit și despre cum funcționează această metodă de a opera Parkinson fără să fie nevoie de bisturiu. Este vorba despre o tehnologie cu raze gamma, de unde vine și numele procedurii, Gamma Knife.

Citește și: Cum oprim evoluția celei mai frecvente boli din lume. Sfaturile profesorului doctor emerit Silviu Constantinoiu

„În momentul în care a fost introdusă la Spitalul Bagdasar-Arseni, a fost o realizare importantă pentru țară, fiind o aparatură inovativă, care permitea tratamente prin radiere focalizată pentru leziuni mici intracerebrale, folosind radiații de unde Gamma. Aceste radiații distrug leziunea fără a afecta țesutul înconjurător, iar domnul profesor Ladislau Steiner, specialistul român, tot timpul spunea că nu este nevoie să tăiem pacientul; putem îmbunătăți calitatea vieții acestuia, vine și plecă pe picioare. Prin această iradiere din surse gamma calculate într-un singur loc cu ajutorul RMN-ului să distrugeți leziunea, cum ar fi o metastază sau altă leziune intracerebrală perfect localizată.

Progresul a fost enorm, iar tehnologia a început să funcționeze în România în 2004. Rezultatele obținute în acești 21 de ani au fost incredibile. Aparatura s-a îmbunătățit constant, iar acum sunt disponibile soluții și pentru tratarea unor afecțiuni mai complicate, cum ar fi nevralgia de trigemen sau chiar epilepsia. Inovațiile continuă, deoarece tehnologia se bazează pe o iradiere focalizată, care poate trata leziuni specifice, cum ar fi metastazele sau gliomul.

De asemenea, se poate distruge leziuni incipiente, iar chiar și metastazele multiple mici pot fi tratate prin iradierea simultană a mai multor focare. Aceste progrese au demonstrat superioritatea tehnologiei, iar România este un exemplu de succes. Trebuie să felicităm centrele universitare din orașe precum Iași, care au achiziționat echipamente moderne, inclusiv RMN-uri performante, împreună cu aparatură Gamma Knife avansată. Aceasta a extins semnificativ posibilitățile de tratament.

Emisiunea completă: Totul despre Alzheimer, Parkinson, tumori cerebrale. Prof. Dr. Vlad Ciurea, la Academia de Sănătate