Epuizarea profesională, sau burnout-ul este o problemă care vizează foarte multe persoane în România, de ordinul zecilor de mii, menționează psihologul Radu Leca. Cu toate acestea, legea nu explică clar ce ar trebui să facă angajatorul în aceste condiții, iar medicii sunt împinși să pună alte diagnostice pe scrisorile medicale pentru a face posibilă recuperarea.
În cadrul emisiunii Ultrapsihologie, difuzată pe DCNews TV, a fost invitată Corina Neagu, expert HR. Cu această ocazie, ea a vorbit despre această problemă cu care se confruntă mulți angajați în țara noastră.
„Am vorbit cu o doamnă la telefon care a ajuns efectiv psihiatru pentru că nu mai suportă starea de bullying și ce se întâmplă în organizația respectivă. O doamnă de 50 de ani plus, matură din toate punctele de vedere, cu familie, cu copii și așa mai departe. Se presupune că lucrurile acestea ar trebui să fie gestionate, dar iată că ajungi într-un punct în care spui «nu mai pot».
Sănătatea mentală, de care, apropo, angajatorul trebuie să aibă grijă, conform legislației. Legea spune că angajatorul trebuie să îți ofere un mediu care să fie din punct de vedere fizic și emoțional sigur. Despre acea siguranță psihologică scrie clar în Codul Muncii, scrie în legislație, fără niciun fel de problemă. Nu s-a pus accentul pe lucrul acesta până în acest moment. Știm că burnout-ul nu este legiferat ca o afecțiune profesională, din păcate. Și am vorbit și eu la fel cu mulți psihiatri care au spus: «Eu le dau concediu pentru spondiloză, pentru cefalee». Pentru burnout nu există, nu ai cum să le dai zile libere”.
„Deci nu poți, sunt zeci de mii la nivel național”, specifică Radu Leca.
Acest tip epuizare este foarte problematic pentru oamenii care nu au un sprijin din partea celor din spațiul profesional. De multe ori ei necesită o perioadă îndelungată de respiro pentru recuperare dar pe care angajatorii o văd strict ca pe o pierdere de timp sau de bani.
„După un episod grav de burnout îți revii cam într-un an de zile, și asta o spun specialiștii, dacă faci terapie, musai, care costă, și trebuie să ai bani ca să faci lucrul acesta. Este vreun angajator care te mai ține pe tine dacă știe că tu ai probleme emoționale, dacă ești în burnout, dacă nu mai poți să dai randament? Că până la urmă, dacă ești epuizat din toate punctele de vedere, nu mai ești productiv”, spune Corina Neagu.
„Deci, nu mai ești necesar la locul de muncă. Personalul inevitabil interferează în zona aceasta de decizii profesionale. Nu ai cum să te dezici de zona personală, de emoții, de cine ești tu ca om, și nici nu te ajută nimeni. Nu mai ai ce să faci. Te îngroapă în hârtii, îți spune că nu ești bun, că nu ești capabil, că nu mai ai valoare și te pune pe liber. Îți pune un acordul părților, trei-șase salarii pe masă și asta e, la revedere”, a mai spus Radu Leca.