În cea de-a XII-a Ediție a Energy Forum organizat de trustul DC Media Group, au luat parte mai multe figuri importante din domeniul energiei.
George Sergiu Niculescu, președintele Autortiății Naționale de reglementare în Energie, Daniela Daraban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie și ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, au purtat o discuție privind majorarea prețurilor la gaze pentru consumatorii casnici, începând cu 1 ianuarie 2025.
„Avem o problemă punctuală pe care statul român încă nu a reușit să o clarifice: clarificarea prețului de achiziție a gazului natural pentru prima parte a anului 2025…
La datele disponibile pe care le am de la Opcom, în octombrie 2024, tranzacțiile de energie electrică pentru 2025 reprezintă doar un sfert din consumul național. Sunt de acord că traderii au un rol important, dar cred că trebuie să privim mai departe și să avem așteptări realiste legate de rolul lor în piață. Nu cred că vor veni cu o acțiune definitorie, așa cum o vedem noi, până în martie 2025. De aceea, cred că pentru martie 2025 ar trebui să stăm la masă și să găsim soluțiile necesare, astfel încât partea de achiziție a energiei să se poată asigura într-un mod în care să nu existe riscuri de creștere a prețurilor pentru clienți”, întreabă Daniela Daraban.
Răspunsul președintelui ANRE este că instituția pe care o conduce nu poate interveni în textul legislativ.
”Sunt conștient că, în ultima formă a Ordonanței 27, așa cum a fost modificată, nu se menționează clar prețul de achiziție al gazului natural pentru consumatorii casnici și pentru producătorii de agent termic. Îmi aduc aminte că, atunci când s-a elaborat Ordonanța 27, domnul ministru Câciu poate să vă confirme că am avut mai multe întâlniri pe acest subiect. S-au luat în considerare toate aspectele până la 31 martie 2025.
După cum bine știți, Autoritatea de Reglementare nu are drept de inițiativă legislativă, iar Ordonanța 27 a fost aprobată de Guvernul României cu un larg sprijin pentru a oferi protecție consumatorilor în fața prețurilor mari. În forma sa inițială, a prevăzut și reglementarea prețului gazelor naturale până la 31 martie 2025. Nu știu ce s-a întâmplat cu această modificare, dar consider că, pentru anul viitor, există o nevoie de predictibilitate, atât pentru piață, cât și pentru consumatori”
Răspuns de la viitorul Guvern
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene afirmă că această clarificare a prețurilor la gaz pentru consumatorul final va veni acum, odată cu instalarea noului guvern, când se va calcula bugetul pentru anul viitor.
„La finalul acestui an, atunci când se va adopta Ordonanța premergătoare bugetului, va trebui să vedem care va fi formula de susținere. În ceea ce privește sistemul de compensare, cred că, împreună cu ANRE și cu jucătorii din piață, va trebui să avem o abordare clară. Trebuie să închidem riscul referitor la achiziția pe partea de gaz, deoarece nu putem lua măsuri de prelungire a plafonării sau alte forme de sprijin pentru aprilie 2025. Este esențial să avem predictibilitate pentru a putea face achiziții de energie, iar această decizie trebuie luată înainte de a se finaliza bugetul pe 2025, în cadrul Ordonanței de măsuri fiscale și bugetare”, adaugă ministrul Câciu.