Întârcarea reprezintă un moment foarte important în relația dintre mamă și copil. În această privință există două metode, cea blândă și cea bruscă. Cea de-a doua poate afecta copilul din punct de vedere emoțional și comportamental dar și sănătatea acestuia.
Acestea sunt sfaturile Marei Popescu, consultant în alăptare certificat internațional, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți difuzate pe DCNewsTV.
„Pe vremuri recomandările erau să duci copilul două săptămâni la bunici ca la întoarce să nu mai ceară sânul. Acest termen de înțărcare blândă care a apărut în ultima perioadă se referă mai degrabă nu neapărat la o anumite cantitate de timp în care copilul să renunțe treptat la sân, ci mai degrabă la înțelegerile față de emoțiile copilului, de a-i fi alături în acest proces. Înțărcarea blândă poate să fie cea în care mama să îi comunice copilului că se simte obosită, de faptul că are nevoie să iasă la muncă sau să fie singură. Poate să fie o înțărcare rapidă în care mama are o intervenție chirurgicală, poate merge la spital să nască un copil. Blândețea aceasta se referă la a-i fi alături copilului.
Înțărcarea bruscă vine, într-adevăr, cu mai multe riscuri atât pentru copil cât și pentru mamă. Eu ca și consultant în alăptare am primit foarte multe solicitări pentru a rezolva problemele sânilor care sunt asociate unor înțărcări bruște pentru că sânii se pot angorja, pot dezvolta mastită și uneori chiar abces, care se tratează chirurgical. Poate să fie niște lucruri destul de dureroase, atunci când corpul mamei vrea să producă lapte dacă alăptarea este oprită brusc. Dacă mama a alăptat ieri și se decide astăzi să înțarce, corpul continuă să producă aceeași cantitate de lapte.
De asemenea, apar probleme și pentru copil privind beneficiile nutriționale, emoționale și imunitare. În momentul în care oprim această alimentare cu toate lucrurile bune pe care copilul le primește, automat apar riscurile, iar acestea depind de vârsta copilului, pe de o parte, când el se poate lovi mai des. Copilul simte că este vina lui iar partea emoțională și relațională dintre mamă și copil este afectată”, a spus experta în alăptare.
De asemenea, punctează Mara Popescu trebuie avut în vedere comunicarea cu copilul. Este foarte importantă metoda prin care îi sunt transmise trăirile mamei, astfel încât el să îi înțeleagă cât mai bine stările, lucru care poate crea un liant bun, chiar în cazurile în care înțărcarea este una bruscă.
„Mie mi se pare foarte important să știm ce tip de relație ne dorim cu copilul pe termen lung. Nu acum că are 1 sau 2 ani. Trebuie să știu dacă vreau să am o relație deschisă în care eu să îi comunic cu adevărat cum mă simt, care sunt soluțiile și să găsim împreună ce se potrivește mai bine sau vreau să îl păcălesc și, în același timp, să mă aștept, ori să îmi ascundă lucruri sau să mă păcălească atunci când crede că nu pot să suport anumite emoții puternice. Deci cu cât îi spun mai mult adevărul, toată lumea are mai mult de câștigat”, a conchis Mara Popescu.