Prof. Univ. Dr. Norina Forna a luat parte la discuțiile din cadrul emisiunii Academia de Sănătate, alături de Val Vâlcu și prof. dr. Irinel Popescu, la DC Medical. Modul în care se realizează în prezent implanturile se află în plină transformare iar tehnologia ia locul încetul cu încetul și tehnicienilor dentari care folosesc frezele pentru a modela dinții și protezele pacienților.

Tehnologia CAD-CAM aduce mai aproape de oameni conceptul de stomatologie digitală, cu accent pe precizie, de unde nu lipsește aparatura ultraperformantă. La acest capitol, România ocupă o poziție importantă, spune invitata emisiunii difuzate pe DCNewsTV, care a descris cum facilitează această tehnologie munca tehnicienilor dentari, sporind, de asemenea, confortul pacientului.

„Aș putea spune cu bucurie că România se află pe palierele cele mai înalte ale aplicațiilor pe sistemul acesta tehnologic avansat, robotizat, care pornește de la o amprentare digitală, cu ajutorul unor transferuri speciale pentru implanturi și care se transmit în laborator. În ajutorul reconstrucțiilor protetice intră și relațiile mandibulo-craniene cu arcuri faciale, transmise într-un articulator virtual care poate, împreună cu aceste amprente, să construiască un etaj inferior al feței pacientului la dimensiuni egale cu celelalte etaje.

Mai departe, sunt prelucrate imaginile pentru că amprentele optice pot fi refăcute sau completate. Acestea iau un pic de timp în scanarea arcadelor atât cea maxilară cât și mandibulară pentru a efectua rapoartele de ocluzie.

De cele mai multe ori pornim scanările cu fața pacientului pentru că noi trebuie să ne adaptăm conturului pentru forma dinților și să ne adaptăm aspectului facial care poate fi refăcut sau întinerit. Există un management din toate punctele de vedere prin programe precum Digital Smile Design”, spune Prof. Univ. Dr. Norina Forna.

Tehnicianul dentar, înlocuit de roboți

Odată cu adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii munca tehnicienilor dentari va fi înlocuită cu acești roboți care folosesc modelele virtuale 3D pentru a proiecta dinții, punțile, fațetele sau coroanele dentare ale pacienților, totul cu o rapiditate și un volum neîntâlnite până acum.

„Toată acestea sunt prelucrate în mașina respectivă și redau aspectul și morfologia naturale. Aceste mașini pot lucra o noapte întreagă, pot realiza sute de dinți și se pot face mai multe lucrări protetice în paralel fără să fie nevoie de mâna tehnicianului. Aceste lucrări (cele făcute de mâna tehnicianului) sunt mult mai laborioase și imprecise, adaptarea realizându-se cu dificultate. Ușurința realizării și scurtarea timpului se fac acum cu ajutorul mașinilor”, a mai spus prof. univ. dr. Norina Forna.