Într-un interviu pentru DC News TV, politologul Remus Ștefureac a explicat că structura actuală a electoratului românesc – împărțit în suveraniști, votanți PSD și pro-europeni – îi plasează pe Marcel Ciolacu și George Simion ca favoriți pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.
Cum este împărțit electoratul din România?
Ștefureac a explicat că electoratul este împărțit în trei mari segmente: alegătorii suveraniști și naționaliști, votanții PSD, și cei cu orientare euro-atlantică, care acum sunt mai puțini comparativ cu anii trecuți.
„Avem în acest moment, în România, trei bazine mari; să spunem unul format din alegători care rezonează la mesajele cu caracter suveranist, naționalist, populist, adesea extremist, și reprezintă cam o treime din populația cu drept de vot din România.
Avem un bazin de alegători care rezonează la mesajele din zona – hai s-o numim de stânga, deși e impropriu spus –, dar mesajele în principal emise de PSD, care are cumva o treime, în linii mari, că-i 30%, că-i 33% sau 29%; putem vorbi de o treime din masa electorală.
Și mai avem partidele cu mesaj euro-atlantic, cu mesaj mai degrabă ostil PSD, care în trecut aveau o pondere mai mare, astăzi fragmentată de această ascensiune a bazinului suveranist, populist, în care intră USR, PNL, care, de asemenea, e la aproximativ o treime din electorat”, a spus Remus Ștefureac la DC News TV.
Cei doi actori care își dispută locul în finala prezidențială
Politologul a subliniat că această structură face ca Marcel Ciolacu și George Simion să fie principalii favoriți pentru un loc în turul doi, fiecare dominând un bazin electoral distinct.
„Dacă luăm în considerare această ecuație și încercăm să înțelegem competiția pentru alegerile prezidențiale, vom înțelege de ce, de exemplu, în acest moment, avem doi actori care își dispută locul în finala prezidențială, și anume domnul Marcel Ciolacu, care este singurul candidat puternic pe culoarul votanților PSD; mai rupe ceva Mircea Geoană, dar oricum insuficient.
Și îl avem pe George Simion care, de asemenea, a rămas cam singur după invalidarea candidaturii doamnei Șoșoacă, pe care o consider în continuare un moment cheie, un eveniment unic care schimbă complet datele competiției electorale.
Deci George Simion aleargă cam singur pe acest culoar de 30%. Sigur, mai sunt domnii Techeș și Georgescu, dar nu au încă suficientă vizibilitate. Și atunci ne explicăm de ce acești doi candidați sunt în acest moment situați în pole position pentru calificare în turul doi”, a explicat politologul.
Cea de-a treia treime și competiția strânsă
De cealaltă parte, a treia treime a electoratului este disputată de mai mulți candidați, printre care Cristian Diaconescu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi și Hunor Kelemen, care se află într-o competiție strânsă.
„Mai rămâne cealaltă treime despre care vorbeam, pe care aleargă vreo 10 candidați, iar din aceștia, vreo 5 au cumva minim 5%. Mă refer la domnul Cristian Diaconescu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi. Sigur, și domnul Hunor Kelemen.
Prin urmare, pe o treime de electorat, poate ceva mai mult, hai să spunem un 40%, aleargă un număr foarte mare de candidați, care își fragmentează voturile. (…)
Principalii trei competitori ai domnului Simion pentru locul doi, doamna Lasconi, domnul Geoană și domnul Ciucă, sunt într-o competiție foarte strânsă. Distanța dintre ei are tendința de a se strânge, dar, cu cât se strânge mai mult distanța dintre ei, cu cât scorurile lor sunt mai similare, mai apropiate, cu atât crește distanța dintre acest pluton și George Simion” , a mai spus specialistul.