În cea mai recentă ediție a emisiunii „Culisele Justiției”, comisarul-șef Radu Daniel a discutat despre megaoperațiunile Poliției Române din ultima vreme, oferind detalii despre confiscarea de produse contrafăcute, în special parfumuri și articole de îmbrăcăminte, vândute sub etichete de branduri de lux.
Parfumuri falsificate, vândute online ca branduri de lux
El a dezvăluit că, în județul Vrancea, poliția a identificat și confiscat o cantitate mare de parfumuri, produse cosmetice, îmbrăcăminte și încălțăminte falsificate, cu o valoare estimată la peste 4 milioane de lei.
„Ce alt caz important ați mai destructurat, să spunem o grupare sau alte firme?”, a întrebat jurnalista Laura Duță.
„Avem în județul Vrancea, unde au fost identificate bunuri susceptibile a fi contrafăcute”, a început comisarul-șef Radu Daniel.
„Acele branduri de lux?”, a întrebat Duță.
„Exact! Și aici vorbim despre parfumuri, produse cosmetice, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte – toate susceptibile a fi falsificate –, valoarea lor fiind undeva în jur de 4 milioane două sute de mii de lei. Produse de o valoare consistentă, zicem noi, care nu au mai ajuns pe piață datorită intervenției autorităților. N-au mai ajuns la un consumator final care, poate, le-ar fi cumpărat, cu știință sau fără știință, ca fiind veritabile”, a răspuns Radu Daniel.
O cantitate impresionantă
Întrebat despre prețul ridicat al acestor falsuri, comisarul a explicat că nu calitatea ar fi cea care justifică suma, ci volumul mare de produse confiscate.
„Dar de ce costă atât de mult dacă sunt falsuri? Sunt atât de bine făcute, materialele, aveți idee?”, a întrebat moderatoarea emisiunii.
„N-aș putea spune că sunt neapărat atât de bine făcute. Costă atât de mult din prisma faptului că sunt multe. Adică această valoare totală se referă la o cantitate impresionantă de parfumuri și obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte”, a explicat comisarul-șef.
Întrebat dacă marfa era comercializată online, Radu Daniel a răspuns: „Cu precădere online, da”.
Infracționalitatea urmează trendul societății
Radu Daniel a subliniat că infracționalitatea se adaptează rapid la noile tendințe, iar autoritățile sunt pregătite să combată aceste practici moderne, folosind la rândul lor instrumente avansate de monitorizare și intervenție în online.
„Cât de important este să sesizați tot ce se întâmplă în online cu aceste branduri falsificate sau alte ilegalități online? Pentru că, iată, vorbim de aceste infracțiuni moderne, până la urmă – vânzarea lor nu din mână în mână sau la colțul străzii. Pe online, în văzul tuturor”, a intervenit jurnalista.
„Da, pentru că infracționalitatea urmează trendul societății. Din fericire, și mijloacele noastre de prevenire și combatere țin, de asemenea, pasul cu evoluțiile tehnice. Și, ca atare, avem aceste rezultate”, a conchis comisarul.