În cazul unui război în care este vizată țara noastră, Spitalul Militar din București este una dintre principalele locuri care vor gestiona cazurile răniților. Pentru acest lucru este nevoie de o instruire aplicată a personalului medical dar și dotările trebuie să fie unele adaptate la provocările unui război modern.
În cadrul emisiunii Academia de Sănătate a DCMedical a fost invitată doamna General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila. Ea a vorbit despre ce presupune un astfel de scenariu și cum este pregătit Spitalul Militar.
„Suntem o țară NATO și trebuie să ne înscriem medicina militară la necesitățile și la modul de organizare al țărilor membre Alianței. Ca urmare, Spitalul Militar Central trebuie să își îndeplinească, în cazul unui conflict, rolul lui de spital de rol 4, adică un spital care are toate capabilitățile din toate disciplinele pentru a putea salva viețile oamenilor. Există acel triaj de la rol 1,2 sau 3, spitale intermediare care au rolul de a salva viața și a trimite mai departe rănitul, fiecare cu capabilitățile lui clar definite. Din acest punct de vedere noi suntem o piesă dintr-un puzzle și trebuie ne îndeplinim rolul așa cum este dar în regulamentul de funcționare.
Spitalul Militar Central este un spital de urgență și antrenează oamenii să facă față tuturor provocărilor, avem intervenții în politraumă și proceduri speciale pe care le verificăm prin exerciții interne care sunt nu neapărat după modelul medical ci după cel medico-militar. De două sau trei ori pe an verificăm modul în care merge lanțul de alarmă, în care se organizează echipa de politraumă și așa mai departe”, a explicat Florentina Ioniță-Radu.
Cazuri speciale
Directorul general al Spitalului Militar de Urgență Carol Davila a explicat și care sunt unele dintre acele cazuri speciale cu care s-ar putea confrunta acest spital în cazul unui conflict armat.
„Este adevărat că există tot felul de acțiuni care pot să determine rănirea. Rănitul poate avea și afecțiuni neurologice sau neuro-psihice. Astfel, toate aceste specialități trebuie să fie dezvoltate la cel mai înalt nivel. Consider că trebuie instruită forța de muncă, asta înseamnă atât medicii care trebuie să aibă un înalt nivel profesional dar și asistentele, brancardierii și infirmierele, trebuie să știe care este rolul lor. Protocolul nostru de politraumă știe care este asistenta numărul 1 și numărul 2 și ce fac ele, când cheamă doctorul și ce are de făcut.
Rolul nostru este să fim capabili să facem față la orice tip de provocări. Importantă instruirii forței de muncă și menținerea ei în priză, în foc continuu.
Aparatura medicală trebuie să fie, de asemenea, de top. Trebuie să faci diagnostic de performanță la cel mai înalt nivel din România și am ținut la acest lucru. Fiind cel mai important spital al armatei, conducerea Ministerului Național al Apărării ne-a susținut permanent, a fost dorit ca acest spital să fie foarte bun și am reușit. Oamenii din spital sunt extraordinari de buni și se instruiesc permanent”.