Titi Aur a fost prezent la cea mai recentă ediție a emisiunii DC Conducem. El a vorbit, cu această ocazie, despre unele aspecte fundamentale pentru siguranța în trafic și cum unele accidente pot fi evitate prin prevenție.
Într-un sondaj prezentat de gazda emisiunii, jurnalistul Florin Răvdan, cifrele arată că pasagerii care au întâlnit șoferi sub influența alcoolului, peste 80% dintre aceștia, au ales să coboare din mașină, după ce au văzut că șoferul este băut. Totuși, 10% au spus că au ignorat complet acest aspect, în timp ce 8% au declarat că au ales să sesizeze poliția.
Titi Aur s-a arătat sceptic cu privire la aceste cifre dar a adus în discuție problema șoferilor de autobuz care pun în pericol viața oamenilor prin lipsa de responsabilitate a unora dintre acești ei.
„Eu nu pot să spun că nu cred în sondaje, dar în același timp nu cred că procentele din sondaje sunt reale pentru că de multe ori răspunsul celui întrebat, nu este de fiecare dată legat de ce faci în mod practic. Dar în același timp cred că există aceste categorii de oameni.
Șoferii de autobuz
Titi Aur este de părere că nu există suficientă educație rutieră, pornind de la centrele de învățământ, pentru a face ca unele evenimente nefericite să fie ușor evitate. El punctează faptul că cei care circulă cu mijloacele de transport în comun ar trebui să fie mult mai atenți la șoferi.
„Ar trebui să fie toată societate instruită, asta înseamnă tot sistemul de educație, începând de la școala generală, liceu și tot felul de campanii ulterioare. Cum spuneam, în România avem peste 19 milioane de locuitori și cam 10 milioane de permise, acea jumătate fără permis circulă cu autobuzul sau în diferite variante, în mașini mici în calitate de pasageri.
Totuși, ar trebui ca toată populația să fie informată. Când ne urcăm în autobuz iar șoferul face nebunii el este vinovat dar și noi cei din autobuz. Cum să stăm liniștiți când ăla (șoferul – n.red.) stă cu ochii în telefon. Ar trebui ca un șofer de autobuz să nu își permită să deschidă telefonul sau să se uite la filme, nu pentru că îl oprește polițistul. Ar trebui ca el să fie conștient dar să fie și sub o presiune față de cei din autobuz. Cum să îmi permit eu să conduc autobuzul când mă uit în telefon. O fac pentru că știu în subconștient că cei pe care îi transport habar nu au despre povestea asta. Unii văd dar nu le pasă”, a declarat Titi Aur.
Alcoolul la volan
El a mai adus în discuție o altă problemă generală din cauza căreia se întâmplă multe accidente, conducerea sub influența alcoolului.
„Toată societatea are o problemă de educație când vorbim de siguranța rutieră. Atunci ar trebui să nu se mai pună problema să conduci în stare de ebrietate și să mai urce și altul cu tine în mașină. Dacă sunt toți beți atunci măcar au un motiv. Când se urcă unii care nu sunt beți, soția cu soțul, de exemplu, și mai ai și copii în mașină, atunci societatea are o problemă”, a mai spus acesta.