Alexandru Costache, antreprenor și președinte al asociației Medici pentru România, a fost invitat în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te” de la DC News TV, unde a discutat despre soluțiile care ar putea împiedica exodul personalului medical din România. 

România are nevoie de forță de muncă, dar multe posturi sunt înghețate 

Alexandru Costache a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină medicii din România, menționând că multe posturi sunt blocate și că lipsa posibilităților de creștere profesională îi împinge pe mulți să plece în străinătate. El a atras atenția asupra nevoii de soluții reale pentru a-i aduce pe specialiști în țară. 

„Ce credeți că mai poate face statul pentru a evita această pierdere a personalului, care pleacă în străinătate?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Pe lângă cele menționate, și anume investițiile în infrastructură, o problemă pe care am constatat-o noi este lipsa locurilor de muncă. Sunt foarte multe posturi înghețate. Și, atunci, e un paradox de fapt: noi avem nevoie de medici, dar medicii respectivi chiar dacă vin, le este foarte greu să se angajeze într-un spital, pentru că locurile disponibile sau locurile care ar trebui ocupate sunt înghețate.  

O altă problemă pe care ne-au enunțat-o marea majoritate a medicilor a fost lipsa de dezvoltare profesională. Din discuțiile pe care le-am avut noi cu aceștia, am înțeles că îi preocupă lipsa perspectivei de dezvoltare profesională reprezintă un motiv foarte important. Și, atunci, poate că ar trebui ca mai marii acestei țări să acorde o importanță mai mare în dezvoltarea profesională a medicilor, chiar dacă merg într-un oraș mai mic, unde cazuistica este mai simplă versus ce se întâmplă într-un spital universitar”, a spus Alexandru Costache la DC News TV.  

Județele cu cei mai puțini medici la mia de locuitori 

„Am și eu prieteni medici și se plâng de volumul mare de muncă. La un moment dat spun că pot sa ajungă să doarmă pe scări, fiindcă nu mai știu ce să mai facă. Este și asta, bănuiesc, o problemă destul de importantă, care îi determină pe unii să renunțe și să plece în străinătate”, a punctat moderatorul emisiunii.  

„Așa este! Din punct de vedere statistic, România are undeva la 3,5 medici la mia de locuitori, comparând cu media Uniunii Europene de 4,1. Și ai spune că OK, nu e o diferență foarte mare. Ei, diferența se regăsește în județe cum ar fi Călărași, Ialomița, Tulcea, unde diferența este și de 10 ori mai mică, vorbim de 0,3-0,4. Și, atunci, sunt discrepanțe foarte mari între marile centre universitare, între București, Cluj, Iași Târgu Mureș, Timișoara și restul României.  

Și aici vorbim inclusiv de județe mai bine dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi Bacău sau Argeș, unde situația nu stă neapărat mai bine. Argeș, de exemplu, înregistrează o cifră de 1,2, deci tot de 3 ori mai mică decât media națională”, a explicat Alexandru Costache.