În cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te”, Simina Tulbure, deputat de Diaspora, a vorbit despre încrederea scăzută pe care oamenii o au în instituțiile statului, în contrast cu încrederea acordată primarilor la nivel local. 

De ce primarul inspiră mai multă încredere decât președintele 

Ea a explicat că, în zonele rurale, oamenii votează întotdeauna omul, nu partidul, și mulți aleg primarul pe baza realizărilor concrete din comunitate, precum infrastructura și accesul la servicii.  

„Da, pentru că la țară se votează omul întotdeauna. Și, de multe ori, oamenii nu știu din ce partid vine omul care candidează la primărie. Poate a fost primar câteva mandate deja, iar oamenii sunt mulțumiți că au apă caldă, că li s-au făcut șoselele, că pot să meargă cu microbuzul în comuna mare sau în municipiu de județ. Depinde de modul în care judecă fiecare politicienii care-i reprezintă. Nivelul este mult mai scăzut în zona rurală față de zona urbană, unde și pretențiile cresc mult mai mult.

Deși, din punctul meu de vedere, și în zona rurală ar trebui să fim la fel de pretențioși așa cum suntem și în zona urbană, pentru că nu avem în zona rurală foarte multe investiții, nu avem o infrastructură. Sistemul educațional, la fel, este destul de jos, mulți copii trebuie să facă naveta într-o comună, să meargă să studieze la școală, pentru că școlile sunt închise la sate și așa mai departe”, a spus Simina Tulbure la DC News TV.

Motivul pentru care oamenii nu au încredere în instituțiile statului 

Ea a subliniat că lipsa de încredere a oamenilor în instituțiile statului este cauzată de modul defectuos în care funcționează acesta. 

„Motivul pentru care oamenii nu au încredere în instituții este pentru că modul în care relaționează ei cu statul român, cu aceste instituții, lasă de dorit: foarte multă birocrație dacă vrei să-ți deschizi ceva în România, dacă vrei să investești, dacă vrei să verifici ce și cum ai de plătit.

Avem nevoie de o reformă foarte mare la ANAF, spre exemplu, avem evaziune fiscală foarte mare… Trebuie să colectăm mult mai multe taxe, noi nu le colectăm, și atunci, normal, statul român, care poate să fie unul foarte corupt, care poate să fie unul care nu are grijă de cetățenii săi, pentru că nu avem nici fonduri.

Și depinde cum sunt fondurile împărțite și unde sunt împărțite. (…) Și atunci, normal, că oamenii care intră în contact cu statul român, de la cele mai mici agenții până la evidența populației și așa mai departe, lasă de dorit”, a conchis Simina Tulbure, deputat de Diaspora.