Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a fost invitat la DC News TV, unde a discutat împreună cu jurnalistul Val Vâlcu despre utilizarea radioterapiei în tratarea tumorilor greu accesibile.  

Radioterapia în cazul tumorilor greu accesibile

Radioterapia este o opțiune importantă pentru tratarea tumorilor avansate, mai ales când nu se poate face o operație. Dr. Matei Bâră a explicat că acest tratament, alături de chimioterapie, ajută la controlul bolii și permite pacientului să aibă o viață bună chiar și după tratament.

„La ora actuală, în cazul tumorilor foarte avansate, în care nu se poate exciza cu margine de siguranță liberă, se preferă un tratament nonchirurgical. Vorbim de radioterapie ca tratament local, ca alternativă la intervenția chirurgicală și chimioterapia de radiosensibilizare, folosită concomitent cu radioterapia, care durează cam șapte săptămâni. Tocmai pentru că s-a observat că acest interval de tratament aduce cel mai mare beneficiu: atât în controlul local, cât și în controlul la distanță, cu efecte adverse controlabile. 

Mai este vorba și despre confortul pacientului. În aceste tipuri de tumori, la două-trei luni după tratament, pacientul are, de cele mai multe ori, o calitate a vieții destul de bună. Și acest lucru contează foarte mult, pe lângă supraviețuirea efectivă globală a pacientului”, a spus specialistul la DC News TV.

Radioterapia ca alternativă la operație 

Radioterapia utilizează radiații pentru a distruge celulele tumorale și a reduce tumorile, fără a implica intervenții chirurgicale. Radioterapia poate fi folosită singură sau în combinație cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, și este adesea o alternativă la intervențiile chirurgicale, mai ales în cazurile de tumori dificil de operat sau avansate. 

„În zonele mai greu accesibile, cum ar fi mediastinul sau plămânii, funcționează radioterapia?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu. 

„Da! Nu avem o problemă, indiferent dacă formațiunea este profundă sau superficială. Contează efectiv volumul tumoral, invazia formațiunii, poziționarea și, foarte important, ce alte boli sau comorbidități are pacientul, pentru a decide ce putem face ca tratament”, a răspuns dr. Matei Bâră. 

Jurnalistul a subliniat că, în unele cazuri, starea generală a pacientului nu permite efectuarea unei operații. 

„Da, radioterapia protejează un pic mai mult, dar și noi avem anumite restricții. Dacă tot ați menționat cancerul pulmonar, și pentru noi este esențială spirometria, la fel ca în chirurgie, pentru a evalua proba ventilatorie și capacitatea pulmonară totală a pacientului, precum și perfuzia plămânului. Dacă un pacient are o tumoră de mari dimensiuni și probleme pulmonare, cum ar fi astmul sau BPOC-ul, avem o limitare a dozei de tratament. Uneori putem livra o doză cu scop definitiv, alteori nu, tocmai pentru că probele ventilatorii nu ne permit acest lucru”, a explicat dr. Matei Bâră.